Читај ми!

Лајчак се састао са представницима парламентарне опозиције

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак састао се у Београду са лидерима парламентарне опозиције у просторијама Делегације ЕУ у Србији.

Састанку су присуствовали и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас, Добрица Веселиновић из "Не давимо Београд", Зоран Лутовац, лидер Демократске странке, Ђорђе Микетић из Еколошког устанка, генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић.

Лајчак је представницима парламентарне опозиције честитао на постигнутим изборним резултатима и на стеченом легитимитету да представљају део грађана Србије у Скупштини.

Такође, на састанку је разговарано о дијалогу Београда и Приштине и другим регионалним темама у контексту евроинтеграција.

Лидер ССП-а Драган Ђилас, у писаној изјави медијима, оценио је да је добро што је Лајчак одлучио да и опозиција буде његов саговорник око дијалога Београда и Приштине, али и целог процеса евроинтеграција.

Kако је навео, Лајчак је један од људи који најбоље познају овај регион и ко заиста сматра да је Србији место у Европској унији.

"Показао је разумевање за разочараност народа Западног Балкана брзином процеса придруживања ЕУ, навео да очекује да тај однос буде позитивнији у наредном периоду, јер постоји свест у ЕУ о потреби да цео регион крене брже у том правцу", пренео је Ђилас.

Додаје да је Лајчак нагласио и да је на Србији да уради више и тако допринесе процесу евроинтеграција.

"Изнео сам став ССП-а да ћемо подржати сваку одлуку или предлог који Србију воде у Европу и доприносе помирењу у региону", наводи Ђилас.

Kада је реч о једностраним одлукама премијера привремених приштинских институција Аљбина Kуртија око регистрационих таблица, Ђилас наводи да је рекао на састанку са Лајчаком да је најважније да се избегну сукоби до којих може да дође због такве неодговорне политике приштинских власти и да се спречи било каква могућност насиља према нашим грађанима.

"Власт у Београду мора приликом тражења решења да се пре свега води идејом да се заштите наши сународници који живе на KиМ, јер су животи људи увек најважнији", наводи лидер ССП-а у саопштењу.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац каже да је Лајчак рекао да је његов оквир за дијалог нормализација односа, што се, како каже, разликује од неких других тумачења да је реч о признању Косова.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се