Читај ми!

Лајчак: О ЗСО на наредним састанцима у процесу дијалога

Високи представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да документ о формирању Заједнице српских општина није на столу, најављујући да ће се о том питању разговарати на следећим састанцима у склопу дијалога у Бриселу.

Завршавајући посету Приштини Лајчак је рекао да је на тему ЗСО имао дискусију са првим потпредседником Бисљимијем и премијером Куртијем, и да очекује да ће то питање сигирно бити поменуто на следећем састанку двојице лидера.

"ЗСО је обавеза коју је Косово преузело, укључујући и ратификацију у парламанту и морам да напоменем да принцип међнародног права налаже да оно што је договорено мора да буде и имплементирано. То је договорено између страна у дијалогу. Наш став је да је на странама да имплементирају оно што је договорено. То питање је за Србију једно од најзначајнијих. Не можемо да побегнемо од овог питања, оно није ту да би се удовољило ЕУ већ да би се наставило са дијалогом", казо је Лајчак у Приштини.

Лајчак је пред одлазак на север Косова и Метохије а потом и Београд, објаснио да питање регистарских таблица није више на агенди дијалога, и да ће влада у Приштини врло брзо да саопшти свој став о том питању.

Није открио који је план владе о таблицама, али је додао да то питање увек може да се врати у оквире преговарачког процеса, пошто две стране нису успеле да пронађу договор.

Рекао је да ради на сусрету на високом нивоу председника Алаксандра Вучића и премијера Аљбина Куртија у Бриселу, и да жели да њихов наредни сусрет буде продуктиван.

"Били смо домаћини два састанка на политичком нивоу, лидери нису били претерано конструктивни. Желим договоре Куртија и Вучића, да наредни сатанак донесе резултат", казо је Лајчак.

Очекује да наредна рунда дијалога буде у јулу месецу, а да се током лета састану и лидери на највишем нивоу.

"За мене би витално било да то буде током лета у Бриселу, али видећемо. Има доста докумената о којима дискутујемо", додао је Лајчак, похваливши недавно постигнут договор о имплементацији споразума о енергетици.

Оценио је да је расветљавање судбине несталих особа остељива тема и да раде да политички подрже дијалог на ту тему.

Мирослав Лајчак ће вечерас у Београду разговарати са председником Србије Александром Вучићем. 

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво