Читај ми!

Брнабић: Енергетика ће бити главна тема на агенди нове владе

Премијерка Србије Ана Брнабић каже за РТС да је у актуелној ситуацији важно да будемо храбри, али и да будемо мудри приликом доношења тешких одлука. Нада се да ће што више радника Фијата прихватити нову понуду Стелантиса за одлазак на обуку у Словачку. Енергетика ће бити главна тема за наредну владу, поручује Брнабићева.

Премијерка Ана Брнабић је коментаришући јучерашњу свечаност и доделу Видовданских одликовања рекла да је важно присетити се тешких, али и лепих тренутака историје и да то са собом носи поруку како за Србију, тако и за оне који гледају у Србију и на Србију. 

"Најважнија порука коју смо чули у говору председника Републике је да ако данас размишљамо да ли да бирамо храброст или мудрост, да је у овом тренутку заиста важно да будемо храбри, али да за тешке одлуке изаберемо мудрост", навела је премијерка.

Каже да, иако је влада у техничком мандату, она наставља да обавља своју дужност и ради све што је важно за живот грађана. Влада, такође, усваја акционе планове, припрема законе, усклађује српско са европским законодавством.

Енергетика је постала политичко питање 

Брнабићева је истакла да ће енергетика бити главна тема на агенди будуће владе. Напомиње да је питање енергетике данас политичко питање и да је захваљујући кредибилитету и везама које председник Вучић има, Србија успела да у кратком року обезбеди гасни аранжман са Мађарском.

"Ми смо јасно рекли да ћемо цене и куповну моћ грађана и конкурентност привреде штитити, гледаћемо да што дуже издржимо. У овом тренутку код нас је цена струје три до пет пута нижа него у ЕУ", рекла је премијерка.

Истиче да се у сарадњи са факултетима ради на проналажењу решења како бисмо имали што ефикаснију потрошњу енергената.

"Као што смо у пандемији научну заједницу ангажовали да нађе решења да будемо самоодрживи, па направили елиса тест, респиратор, болницу за четири месеца, то сад покушавамо у енергетици. Имала сам састанак са ЕПС-ом, али и факултетима - да покушамо да делом купимо квалитетнији угаљ, да га мешамо са лигнитом да бисмо од мање угља добили више електричне енергије", рекла је Брнабићева.

Боља понуда Стелантиса 

Радници "Фијата" рекли су јуче да су у Председништву добили нову, бољу понуду "Стелантиса" - 250 радних места у наменској у Крагујевцу и Великој Плани или три месеца рада у Словачкој па месец дана у Србији.

"Договорен је ниво отпремнина и 492 радника који су пролашени технолошким вишком ће данас добити отпремнине. Ми настављамо да се боримо за остале раднике, наша и жеља 'Стелантиса' је да што више од тих 1.500 радника остане. Ја сам им рекла да морају да побољшају понуду, да они желе да остану, а на радницима и синдикатима је да искомуницирају и да видимо да ли ће бити још радника који прихватају понуду", рекла је Брнабићева.

Нада се да ће што више радника прихватити понуду и истиче да одрживост фабрике зависи од тих људи.

Тешка, али најмудрија политика Србије

Коментаришући позицију Србије усред актуелне геополитичке ситуације, премијерка је рекла да Србија покушава да задржи позицију независног и самосталног одлучивања.

"На прагу смо трећег светског рата и у тешкој смо ситуацији, али покушавамо да задржимо позицију независног и самосталног одлучивања, која је изузетно тешка, али која је најпаметнија, најбоља, најхрабрија и најмудрија", навела је Ана Брнабић.

Истиче да Србија данас завређује посебну пажњу и од стране ЕУ, САД, али и Блиског истока, Кине, Руске Федерације.

"То је позиција која је тешка за територијално и бројчано малу земљу каква је Србија, а која је извојевана храбром и мудром политиком", рекла је премијерка.

Каже да ће Србија да изгуро раст пензија и минималца на потпуно одрживим основама, тако да не буде оптерећење за привреду.