Читај ми!

Захвалност Италији на подршци евроинтеграцијама Србије

Председник Србије Александар Вучић састао се са министром спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Луиђијем ди Мајом, са којим је разговарао о даљем развоју билатералне сарадње, евроинтеграцијама Србије, геополитичким приликама и регионалним односима. Вучић је захвалио Италији на отвореној и континуираној подршци европским интеграцијама Србије.

Александар Вучић је на састанку са шефом италијанске дипломатије истакао да је Италија међу водећим страним инвеститорима у Србији, убедљиво први страни партнер према вредности инвестиција у нашој земљи, а на другом месту према броју реализованих пројеката.

"И поред тога настављамо да стварамо још стимулативније пословно окружење, кaко бисмо привукли нове стране улагаче", истакао је председник Вучић, напомињући да је веома важно то што је Италија наш регион ставила високо на листу спољнополитичких приоритета.

Захвалио се Италији на отвореној и континуираној подршци европским интеграцијама Србије, те истакао да цени личну подршку шефа италијанске дипломатије Ди Маја напорима Србије на свом европском путу, преноси се у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника Републике.

Говорећи о регионалним приликама, Вучић је поручио да Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу са Приштином, као јединим начином за постизање обострано прихватљивог договора додајући да су мир, стабилност и сарадња од највеће важности за будућност Западног Балкана.

По питању сукоба у Украјини, председник Србије је још једном подвукао да је Србија привржена поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета сваке земље, као једног од основних принципа међународног права садржаног у Повељи Уједињених нација, те да је спремна да помогне Украјини, у складу својих могућности.

Италијански шеф дипломатије Луиђи ди Мајо током састанка је рекао да та земља препознаје све што је Србија урадила на путу ка Европској унији, посебно када је реч о уставним и другим реформама, које су омогућиле отварање кластера 4, каже се у саопштењу.

"Италија је снажан заговорник приближавања Западног Балкана европској породици и ми улажемо велике напоре како бисмо нашим партнерима из ЕУ објаснили ситуацију у региону и потребу за проширењем. ЕУ мора да пружи већу економску подршку региону", рекао је шеф италијанске дипломатије.

Италија континуирано и снажно пружа подршку Србији 

Са министром Луиђом ди Мајом разговарала је и премијерка Ана Брнабић о унапређењу билатералних односа, развоју привредне и трговинске сарадње, као и о потенцијалним новим инвестицијама те земље у Србији.

Премијерка Брнабић је указала да Италија континуирано и снажно пружа подршку Србији на европском путу и нагласила да реформе, без обзира на све изазове данашњег времена, Београду остају примарни задатак, са посебним фокусом на владавину права.

Брнабић је такође је подвукла да су мир и стабилност рагиона од кључног значаја за привредни и економски развој и да ће зато Влада Србије учинити све како би се то и обезбедило јер, како је нагласила, наставак и спровођење реформи могуће је искључиво када су гарантовани мир и безбедност целог региона.