Читај ми!

Нови градски челници изабрани – које су надлежности и како ће ресори бити подељени

Имена чланова новог градске владе су обелодањена, али још није познато ко ће се којим ресором бавити. О томе ће одлучити градоначелник. Медији још спекулишу о томе ко ће остати на челу градских секретаријата, а за сада је једино извесно да им свима мандати ускоро истичу.

Слободан Шолевоћ је члан Градског већа деценију и по. Све то време није мењао ресор, па ће највероватније наставити да се тим послом бави и током наредног мандата.

"Све време био сам заменик команданта штаба за ванредне ситуације. У једном тренутку био сам и командант штаба цивилне заштите, једну годину начелник комуналне полиције, а пре тога председник комисије за формирање комуналне полиције, то је мој ресор", каже Слободан Шолевић, члан градског већа.

Додаје да је ресор захтевао велику организацију, као и садејство и организован одговор свих градских чиниоца.

Које су надлежности Градског већа

Најважније функције Градског већа су да предлаже Статут и буџет, доноси одлуку о привременом финансирању ако Скупштина не усвоји буџет, другостепени је орган у решавању управних спорова, контролише рад градске управе, доноси планове за све кориснике буџета, поставља начелнике градске управе.

Градско веће је, у ствари, влада престонице.

"Углавном градоначелник у договору, са афинитетима, стручним потенцијалом, склоностима градских већника одређује и област и ресор рада, па тако колеге буду задужене за социјална питања, образовање, спорт, привреду, пољопривреду", објашњава Шолевић.

Додаје и да се Градско веће састаје једном недељно, као и да су до сада седнице одржаване четвртком.

Ко су нови чланови 

У новом Градском већу које је тим преко којег градоначелник спроводи извршну власт од укупно 15 чланова, само су четири из претходног сазива.

Веће чине по функцији градоначелник, који је и председник Градског већа, и његов заменик, као и још 13 чланова.

"Питање снабдевањa енергентима, грејања, јавног превоза и комуналних услуга, биће најважнија питања на која ћемо морати да имамо прави одговор. Све градске службе мораће да раде више и боље, него икада досад. Сигуран сам да ће бити на висини задатка и да ћемо бити сви заједно бити у стању да одговоримо свим изазовима који су испред нас", поручује градоначелник Београда Александар Шапић.

Највећи број чланова новог Градског већа има искуство рада у градској или општинским управа, а два члан долазе са места помоћника министра.

У Већу је и један професор Машинског факултета и по два инжењера и менаџера.

Секретарима истиче мандат

Када је реч о секретаријатима, има их 26. Већини секретара мандат истиче у јулу.

У јавности се спекулише да ће секретаријате за легализацију, инспекцијске послове и културу водити нови људи, док ће секретаријат за инвестиције, социјалне заштите, секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, наставити да воде они који су ту функцију обављали и до сада.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво