Читај ми!

Селаковић и Чавушоглу: Унапредити одличне односе Србије и Турске

Министри спољних послова Србије и Турске, Никола Селаковић и Мевлут Чавушоглу истакли су након састанка у Београду да су руководства две земље одлучна да раде на унапређивању иначе одличних билатералних и економских односа.

Шеф српске дипломатије казао је да је и данашњи сусрет био прилика да се унапреде свеобухватни пријатељски односи, којима у највећој мери печат и замајац даје, како каже, лични однос два председника - Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана.

"Србија придаје посебан значај унапређењу политичког дијалога и билатералне сарадње", казао је Селаковић изразивши задовољство што су садашњи односи на врхунцу у односу на традицију од 142 година дипломатских односа Србије и Турске.

Према његовим речима, током састанка разменили су мишљења о економској сарадњи, наставку пројеката, инвестицијама у области енергетике, културне сарадње, али и о регионалним темама за које Србија и Турска деле интересовање.

"Разговарали смо и о ситуацији у свету и региону, сарадњи у региону коју Турска препознаје и у иницијатици ''Отворени Балкан''. Разговарали смо и о ситуацији у БиХ и афирмисали смо наш доследан став о поштовању територијалног интегритета Босне и Херцеговине, али и поштовање Дејтонском споразуму. За Србију су једино прихватљива решења која долазе путем дијалога, уз сагласност сва три народа у БиХ", казао је шеф српске дипломатије.

Наводећи да су разговарали и о дијалогу Београда и Приштине, Селаковић се захвалио на подршци коју Турска даје наставку дијалога.

Укупна економско-трговинска размена прешла две милијарде евра  

Истакао је да су економски односи две државе на свом врхунцу о чему, како каже, говоре цифре.

У том смислу, навео је да је укупна економско-трговинска размена прешла ниво од две милијарде евра на годишњем нивоу, а да је само у прва четири месеца ове године достигла износ од 585 милиона евра.

"Турски инвеститори нису смањили интересовање за улагања у Србији", наводи Селаковић и додаје да је у 2021. години, укупна трговинска размена постигла раст од 31,2 одсто.

Како каже, разговарали су и о инфраструктурним пројектима који су кључни за регион и помирење у региону, попут ауто-пута Београд-Сарајево-Београд у чијем финансирању ће учествовати и Турска, али и о магистралним путевима Нови Пазар - Тутин, Тутин - Сјеница.

Истакао је да су током састанка, а говорећи о рату у Украјини, сагласно изразили посвећеност миру и не само посвећеност, већ и наду да ће до постизања мира доћи што пре.

Министар Чавушоглу је навео да се током данашњег дана састао са председником Александром Вучићем којем је честитао на изборним резултатима и којем је пренео поздраве турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, о чијој посети Србији су такође разговарали током данашњег дана.

Како каже, Турска је одлучна да одржи најбоље односе са Србијом и у том смислу захвали се што је та земља отворила и конзуларно одељење у Нишу.

"Веома су важни економски односи који су у порасту. Председник Ердоган је казао да је циљ да ти односи достигну пет милијарди долара. Врујемо да ћемо достићи то ове године, а већ смо прешли одређену зацртану цифру", казао је Чавушоглу.

Увећане инвестиције 

Према његовим речима, захваљујући Влади Србије и подршци председника Вучића, турске инвестиције су увећане у Србији и то са једног милиона на 300 милиона за 10 година.

Казао је и да су разговарали о продубљивању сарадње у области енергије и додао да Турска даје подршку Србији као транзитној земљи.

Изразио је задовољство повећањем броја туриста са обе стране и навео да ове године у Турској очекују да имају више од 300.000 туриста из Србије.

Наводећи да је актуелно и путовање са личном картом из једне у други земљу, Чавушоглу истиче да ће Србија бити шеста земља са којом Турска има такав споразум, а једина са којом се не граничи.

Како каже шеф турске дипломатије, разговарајући о ситуацији у БиХ, он је истакао важност улоге Србије за стабилност у целом региону.

"Имамо велику жељу и спремни смо да остваримо трилатералу између Турска, Србија и БиХ", каже Чаушоглу и додаје да ће Турска наставити да подржава дијалог Београда и Приштине.

Осврнувши се на рат у Украјини, Чавушоглу је рекао да треба уложити највећи напор да се заустави рат и успостави мир.

"Од великог су значаја наши радови које остварујемо заједно са Русијом и Украјином. Сви имамо велику жељу да се овај рат што пре заврши јер утиче на цео свет и веома је важно да се заврши", казао је Чавушоглу.

Након састанка министара Селаковића и његовог турског колеге потписан је и Споразум о борби против недозвољене трговине културним добрима, који је у име Србије потписала министарка Маја Гојковић, а у име Турске министар Чавушоглу.

Дачић разговарао са Чавушоглуом

Председник Народне скупштине Ивица Дачић разговарао је са министром Мевлутом Чавушоглуом, који је оценио да нас историја заједничких односа обавезује да заједнички радимо на даљем јачању свеукупних односа и подршци миру и стабилности у региону.

Председник скупштине је за односе Србије и Турске рекао да су традиционално пријатељски, истичући да се билатерална сарадња налази на веома високом нивоу и реализује на готово свим пољима, о чему сведочи и чињеница да је ово четврти сусрет са министром Чавушоглуом у последњих годину дана, саопштено је из парламента.

Укупну међупарламентарну сарадњу у претходном периоду председник Скупштине оценио је као веома добру, пријатељску, континуирану, те напоменуо да је својом устаљеном динамиком пратила тренд општих билатералних односа.

Дачић је рекао да добре политичке односе прате и развијени економски односи, што је посебно важно у тренутној ситуацији, када је пољуљано глобално енергетско и економско тржиште.

Србија је, како је навео, значајним променама инвестиционог оквира допринела стварању повољнијег пословног окружења за компаније које имају намеру да реализују улагања на територији Србије.

"Заинтересовани смо за унапређење сарадње у сфери привлачења турских инвестиција кроз обезбеђивање дугорочне подршке турским инвеститорима у спровођењу њихових пословних намера, како у поступку реализације инвестиционих пројеката, тако и у заштити стечених права инвеститора, а имајући у виду стабилно пословно окружење и привлачни инвестициони амбијент", казао је Дачић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво