Читај ми!

Вучић: Повећање пензија најмање 18 одсто, расте и минимална зарада

Председник Александар Вучић рекао је да ће пензионери најкасније са 1. јануаром имати повећање пензија које неће бити мање од 18 одсто. Најављује и велико повећање минималца – 12, 13 можда и 14 одсто, као и двоцифрено повећање плата у јавном сектору. Очекује да просечна плата у марту 2023. буде већ од 710 евра. Истиче да се држава припрема за долазећу зиму, али да је ситуација, глобално, "ужасна".

Председник Александар Вучић најавио је значајно повећање пензија, у два наврата, које, како је рекао, укупно неће бити мање од 18 одсто.

"Сада смо у најповољнијој позицији, спустили смо ниво пензија на 9,1-9,2 одсто удела у БДП-у, и велика је вест да ће пензионери имати највеће повећање пензија у не знам колико година и деценија, суштински и реално", рекао је Вучић новинарима након отварања обилазнице од петље Орловача до тунела Стражевица.

Рекао је да ће једно повећање пензија можда бити и у октобру, али свакако у новембру и децембру, као и друго од 1. јануара наредне године, напомињући да не говори о једнократним давањима, већ о повећању пензија.

"То укупно неће бити испод 17-18 одсто. То је невероватно и неочекивано у оваквим условима. Пензионери, имаћете најкасније са 1. јануаром, повећање пензије од 18,2 одсто, ако нам ММФ у потпуности одобри", рекао је Вучић.

Он је додао да сутра крећу разговори са ММФ-ом.

"Ми смо своју рачуницу направили и обезбедили новац, али нећемо да кршимо фискалну стабилност, ни стабилност земље. Ово је фантастична вест за пензионере. Ове године повећање 9,9 одсто, следеће 11, кумулативно 18 одсто", рекао је Вучић.

"Двоцифрен раст минималца, просечна плата у марту да буде 710 евра"

Председник је најавио да се очекује значајан раст минималне зараде, као и да просечна плата у марту наредне године буде виша од 710 евра.

"Хоћемо да на озбиљан начин значајно повећамо минималац, али да то иде на терет државе, а не послодавца. За то нам треба 300 милиона евра, и то ћемо ми као држава да кеширамо. За послодавце, видећемо како, да ли повећање неопорезивог дела дохотка, плус део доприноса, а покушаћемо да спустимо све порезе и доприносе на зараду, на ниво 60,2 одсто", рекао је Вучић.

Како је рекао, следи велико повећање минималца, али да се не угрози долазак страних директних инвестиција.

"Свакако ће бити двоцифрено, очекујемо да разговaрамо и са послодавцима, али пошто ће држава преузети терет, то ће бити 12 или 13 одсто, а можда и 14", рекао је Вучић.

То, истакао је, значи да се очекује да просечна плата у марту 2023. године буде преко 710 евра, на нивоу Србије, а да се не угрози јавни дуг у односу на БДП.

Додао је да ће бити значајног повећања плата у јавном сектору, такође двоцифрено.

"Мислим да су то велике и важне вести. Гледамо како око новца, и зато молим све да плаћају порезе, и да знају да ће држава по том питању бити немилосрдна", рекао је Вучић.

"Припремамо се за зиму, али ситуација је ужасна"

Председник је рекао да се држава припрема за долазећу зиму, али да је ситуација, глобално, ужасна и да се држава бори да "закрпи" све рупе.

"Припреме за зиму теку, али како да теку када је гас са 860 долара за хиљаду кубних метара данас скочио на 1.000 долара. О чему причамо? Заврнуто је нешто на 'Северном току' и истог секунда 15 одсто скочи цена гаса. О каквој припреми да причамо. Али, ми радимо све што можемо, водимо немогуће борбе", рекао је Вучић.

Указао је да је, када цена гаса скаче преко 1.000 и 2.000 долара, Србији то прави разлику између 15 и 30 милиона евра дневно, зими када се гас купује на берзи, а недељно то је још 100 милиона евра.

"Разумете ли о ком новцу причамо? Држава крвари са тим, 100 милиона евра за седам дана, то не може да поднесе", указао је председник.  

Поручио је да ће нова влада имати много да ради, и да се већ ради на томе да се припремимо за предстојећи период.

Илуструјући тежину ситуације, на глобалном нивоу, као пример навео је Словенију, из које је јуче, иако та земља има нуклеарку, стигло питање да ли ће моћи да подмире све потребе.

"Тешко је, али се боримо како да затворимо све. Почињемо најкасније почетком јула да у Мађарској утискујемо додатне количине гаса. Данас имамо 205 милиона кубних метара у нашем делу Банатског двора", рекао је Вучић.

"Србији се не исплати да купује гас из Хрватске"

Председник је рекао да је Србија спремна да разговара о изградњи интерконектора за гас преко Хрватске, али и да треба да се размишља о изградњи нафтовода за спајање са Мађарском.

Вучић је казао да Србија нема ништа против Хрватске и да ће разговарати о куповини гаса из те земље када, како каже, буде имала рачуницу и кад јој се буде исплатило.

"Нас занимају квалитет, цена, количине, сигурност у снабдевању. Ко најбоље услове испуни, добија паре од Србије, а Србија плаћа све више и боље", рекао је Вучић одговарајући на питање о писању хрватских медија да Србија не показује интересовање за гас са Крка.

Вучић је напоменуо да Србија не показује интерес за нешто зашта јој не одговара цена.

"Кад можете да купите и да добијете исти квалитет за милион или за три милиона, колико бисте га платили? Што да платимо два или три пута скупљи гас, што да показујем интерес за нешто у чему нам не одговара цена", рекао је Вучић.

Навео је да треба градити комплетну инфраструктуру јер постоји стари југословенски, јадрански нафтовод који, како каже, Хрватској највише користи.

"Али, морам да признам да су били коректни и да никада није долазило у питање снабдевање сировом нафтом преко Јанафа за Србију", рекао је Вучић.   

"Санкције лоше таргетиране"

Председник је оценио да су санкције Русији биле лоше таргетиране и да је неиздрживо стање у еврозони због чега, како каже, Европска централна банка (ЕЦБ) мора да подиже референтне каматне стопе.

Вучић је казао да је, за разлику од ЕЦБ, Америчка централна банка ФЕД на време подигла референтне стопе и да је, како је рекао, због веће стопе раста и тешке ситуације са Украјином, председница ЕЦБ Кристин Лагар вероватно оклевала да то учини.

"Чекала је због већег новца који је морао да се потроши, а и да се не би угрозила стопа раста у еврозони. Зато није журила са повећањем референтне каматне стопе, али сад мора, дотерало цара до дувара", одговорио је Вучић на питање да прокоментарише позив ЕЦБ на хитан састанак због лошег стања у еврозони.

Указао је на стање економија у Европе, наводећи да је, на пример, 16-17 одсто инфлација у Чешкој уз оцену да је то неиздрживо.

"Не негирам значај аката ЕП, али..."

Председник је рекао да не негира значај општих аката које усваја Европски парламент, али да је међусобно признање које се помиње у извештају Спољнополитичког одбора Европског парламента о Србији "њихова жеља".

Одговарајући на питање новинара како види то што се у том извештају први пут спомиње међусобно признање у контексту дијалога Београда и Приштине и да ли мисли да ће у контексту украјинске кризе на неки начин тај дијалог бити убрзан, Вучић је рекао: "То је нека чудна политика, неки људи тамо не поштују сопствени преговарачки оквир који је донела Европска комисија, а потврдио Европски савет."

"Међусобно признање је њихова жеља, лепо је што то желе. Ми то не желимо. Свако свој посао – они свој, ми свој. Они су много важни, ми нисмо, али можемо да имамо своје мишљење. Ето, може нам се", поручио је Вучић.

Навео је да је спреман да прихвати све ударце јер, како је истакао, зна да су и правда и морал и истина на страни Србије.

Ипак, рекао је да не може да негира значај општих аката које усваја Европски парламент јер, како је додао, то није за шалу, нити за неозбиљно разумевање.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво