Читај ми!

Вучић: Београд ће понудити Приштини струју у замену за лигнит са КиМ

Председник Србије Александар Вучић каже да ће понудити Приштини бартер аранжман за испоруку лигнита са Косова и Метохије у замену за струју.

Александар Вучић каже да је Србија спремна да понуди бартер (трампу) Приштини и да узме значајне количине квалитетног лигнита, а испоручи струју.

"Ако нећете тако, може и за паре. Никакав нам проблем није и спремни смо да разговарамо о томе", рекао је Вучић новинарима у паузи самита "Отворени Балкан" у Охриду.

Навео је да је Србија набавила у Бановићима 100.000 тона угља што је довољно за пет дана током зиме, јер се на 70.000 тона домаћег угља дода још 20.000 тона за производњу струје.

"Ми смо данас о томе разговарали. Верујем да ћемо сести да разговарамо о томе с њима, као што ћемо да причамо и о набавци струје. Оно што ми нудимо као апсолутну сигурност за све је храна, јер нико је нема у довољним количинама као ми. Ми смо спремни свима то да понудимо. Нико неће имати ни гаса колико га ми имамо, али нас санкције убише, тако да ћемо имати озбиљан проблем и то само заједнички можемо да решавамо", рекао је Вучић.

"До 1. јуна на Табановцима бар један контејнер за бржи пролаз"

На питање новинара о чекању путника на прелазу Табановци и туристичкој сезони која почиње, Вучић је одговорио да ће се разговарати о ауторизованим економским оператерима који пролазе добро на границама.

"То су велики произвођачи и трговци из све три земље. Они пролазе одлично, они су задовољни. Морамо да наставимо да ширимо тај број ауторизованих економских оператера, то је важно за наше привреде и за њихове оперативне трошкове", рекао је Вучић.

Истакао је да ће до 1. јула на Табановцима бити постављен бар један контејнер где би путници брзо прелазили границу.

"Већ смо то поставили, али није довољно добро и покушаћемо да то решимо у наредних месец и по дана, да људи стварно осете да бар ту границу пролазе без проблема, а и границу између Северне Македоније и Албаније, јер велики број наших људи иде преко Северне Македоније у Албанију на море", објаснио је Вучић.

"Не подижемо билатерална питања на ниво 'Отвореног Балкана'"

Председник Вучић каже да се билатерална питања не подижу на ниво иницијативе "Отворени Балкан".

На констатацију новинара да је црногорски премијер Дритан Абазовић говорио позитивно о "Отвореном Балкану", којем би могли да се прикључе, али да би препрека могло да буде изручење Светозара Маровића, те да се нада да ће о томе разговарати са лидерима Србије, Вучић је одговорио да је "интересантно да Абазовић њему то није рекао, иако су имали билатерални састанак".

На питање да ли постоји могућност да Србија направи такав уступак, ако је то услов за чланство Црне Горе, Вучић је истакао да не постоје ствари које се са билатералног подижу на ниво иницијативе "Отворени Балкан", али да разуме потребу да неко тако нешто каже када говори за своје медије.

"Када бих ја говорио о захтевима које имамо према Црној Гори, од односа према нашем амбасадору..., али никада нисам то поменуо, јер немам потребу да се правдам било коме", рекао је Вучић.

Како каже, нема потребу ни намеру да се правда ни ЕУ, ни Русима ни САД због "Отвореног Балкана", јер је то нешто што правимо за себе.

"Ако хоћете да дођете – добродошли сте, ако нећете – немојте. Нико вас не тера, не приморава. А то да свако истиче своја билатерална питања у 'Отвореном Балкану', ми то не радимо", рекао је Вучић.

"Хрвати имају свој став само према Србији"

Председник је рекао да би волео да чује став Хрватске по било ком питању, али да то не буде став других, већ став Хрватске и додао да га није запазио деценијама.

На питање новинара у Охриду да прокоментарише изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића да "не разуме државе чији се став не зна", Вучић је казао да је "најбоље имати свој став, а најгоре немати га" и упитао у чему су Хрвати имали свој став осим у негативном ставу према Србији и српском народу.

"Волео бих да чујем за тај став, али не да то буде став чопора, већ њихов став, по било ком питању. Нисам га запазио у последњим деценијама", рекао је Вучић. 

"Увредљив извештај европских обавештајаца"

Председник је рекао да наводи у извештају европске обавештајне службе да је председник ССП-а Драган Ђилас "тројански коњ" у опозицији, говоре о односима унутар опозиције, као и да се може наслутити из којих политичких странака то долази.

"То је увредљиво за људе које помињу, мени је све то неважно, али то говори какви су односи унутар опозиције. То је писао неко из невладиног сектора или политичких противника унутар опозиције Ђиласа и десничара. Могли бисте да погађате, а да не промашите из којих политичких странака", рекао је Вучић.  

Навео је да су то исти људи који су, како каже, до пре неки месец говорили да једино стварна опозиција не учествује на изборима, а да су "сад променили причу".

"Кад бих читао сваки извештај и веровао сваком извештају и свакој речи, одавно бих престао да се бавим политиком. Немам посебан коментар", рекао је Вучић на питање новинара о документу чије је наводе о Ђиласу и десничарским опозиционим странкама објавио Радио Слободна Европа.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво