Читај ми!

Селаковић: Србија и Грчка доследне у узајамној подршци

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је, после састанка са грчким шефом дипломатије Никосом Дендијасом, да Србија високо цени принципијелну позицију Грчке и њено активно заузимање за наставак проширења ЕУ и интеграцију Западног Балкана. Истакао је и да две земље остају доследне у узајамној подршци по кључним питањима од државног и националног интереса.

Никола Селаковић је на конференцији, после тет-а-тет разговора и пленарног састанка делегација Србије и Грчке, рекао да је за Србију чланство у ЕУ стратешко опредељење и интерес и да јој је изузетно важна подршка процесу европских интеграција.

"Високо ценимо принципијелну позицију Грчке и њено активно заузимање за наставак проширења ЕУ и интеграцију Западног Балкана са којим се, решавају и многа отворена политичка питања. Сви ми који живимо у овом делу Европе показујемо јасно опредељење да се концентришемо на оно што је будућност наших грађана и држава", рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је пренео да је у разговору са Дендијасом потврђен однос традиционалног пријатељства, блискости и солидарности два братска народа, српског и грчког, и две пријатељске земље, Србије и Грчке.

Како је рекао, показана је и даља опредељеност двеју влада и држава да се учине активности које ће односе двеју земаља у будућности учинити још снажнијим и бољим.

"Србија и Грчка стоје опредељене за продубљивање сарадње, проширење дијалога у свим областима и за доследну, принцпијелну узајамну подршку по кључним питањима од државног и националног интереса", рекао је Селаковић.

Истакао је захвалност Србије и српског народа за подршку коју, како каже, Грчка пружа територијалном интегритету и суверенитету Србије по питању Косова и Метохије које је, како је нагласио, прворазредно државно и политичко питање.

Селаковић је указао да је са шефом грчке дипломатије разговарао и о дијалогу Београда и Приштине афирмишући подршку дијалогу као једином разумном средству за изналажење решења за питање КиМ и показали да се залажу за постизање одрживог, трајног и компромисног решења заснованог на поштовању и задовољењу интереса и Срба и Албанаца на КиМ.

"За нас је драгоцена подршка која долази од земаља чланица ЕУ које нису признале независност Косова", рекао је Селаковић.

Нагласио је и да Србија остаје доследна у подршци територијалном интегритету Грчке на копну и на мору, која је неодвојива од поштовања међународног јавног права.

Селаковић је истакао да је за Србију од прворазредног значаја очување мира и стабилности истичући да у том смислу Србија и Грчка деле идентично мишљење да, како каже, очување мира и стабилности нема никакву разумну алтернативу.

Како је рекао, у тренутку потпуног структурирања геополитичке архитектуре у свету та опредељеност је још од већег значаја.

Истакао је значај успостављеног трилатералног формата Србија, Грчка и Кипар и изразио наду да ће ускоро бити настављено одржавање тих састанака, али и квадрилатералног формата попут оног који Србија и Грчка имају са Бугарском и Румунијом.

"Или неког новог који би могао да се успостави између Србије, Грчке, Северне Македоније и Мађарске или нечега о чему смо разговарали у Атини, о квадрилатерали између Србије, Грчке, Кипра и Света столице. Мислимо да би ти формати нарочито допринели учвршћивању наших заједничких позиција по низу питања који су од значаја за регион", рекао је Селаковић.

Навео је да је министру Дендијасу поново представио иницијативу "Отворени Балкан" и изразио очекивање да ће Грчка подржати тај формат који, како каже, није само на линији Србија-Северна Македонија-Албанија, већ да су сви на западном Балкану позвани да учествују у тој иницијативи.

"Уверен сам да, не само кроз подршку већ конкретно учешће, Грчка ту може да нађе своје место", навео је Селаковић.

Позвао је грчке инвеститоре да улажу у Србију која је, како је рекао, три године заредом прва у свету по директним страним инвестицијама.

Навео је да су две земље заинтересоване за јачање сарадње у области енергетике, нарочито када је реч о диверзификацији и снабдевању важним енергентима као што је гас или течни гас.

"После сусрета нашег председника Александра Вучића и премијера Киријакоса Мицотакиса у Александруполису, где је отворен ЛНГ терминал, уверени смо да ћемо изградњом интерконектора између Србије и Бугарске и ми доћи до гаса који ће долазити из Александруполиса, односно преко Грчке и Бугарске", навео је Селаковић.

Захвалио је Грчкој на напорима и труду које, како каже, улаже током председавања Процесу сарадње Југоисточне Европе и изразио задовољсво због учешћа на предстојећем Самиту Процеса сарадње Југоистичне Европе који ће бити одржан у Солуну.

Дендијас: Будућност Западног Балкана у ЕУ, Србија кључни партнер

Министар спољних послова Грчке Никос Дендијас поручио је да је будућност Западног Балкана у Европској унији и да је то једини пут за просперитет и стабилност региона.

Дендијас је рекао да Грчка пружа политичку подршку како би Србија била ближе ЕУ и како би јој се, како је рекао, напокон придружила.

"Разумем да постоји замор и фрустрација због спорог процеса приступања ЕУ, али сматрамо да је то једини пут за просперитет и стабилност региона", рекао је Дендијас.

Шеф грчке дипломатије је навео да је у посети Београду у оквиру турнеје по Западном Балкану уочи Самита Процеса сарадње Југоисточне Европе, који се одржава следеће недеље у Солуну, после 20 година од Солунског самита на којем је, подсетио је, покренута агенда за Западни Балкан.

Додао је да регион треба да се "клони лажних обећања" и оних који желе да врате "сат региона уназад" и који покушавају да поново нацртају мапу Балкана истичући да то не може да се дозволи и да цео регион треба да гледа у заједничку будућност, а не у прошлост.

Нагласио је да је Србија кључни партнер ЕУ и позвао Београд да настави процес реформи и усаглашавање са спољном политиком ЕУ.

Дендијас је пренео да је са Селаковићем разговарао и о Косову и Метохији наводећи да је потребно да се види напредак у дијалогу Београда и Приштине како би се, како каже, дошло до свеобухватног правнообазујућег споразума у складу са међународним правом.

Говорећи о ситуацији у региону, Дендијас је рекао да промена граница у Босни и Херцеговини нису начин "за пут даље" што је, каже, пренео и током посете Сарајеву.

"Треба да покушамо да помогнемо да се превазиђу разлике и да градимо регионалну стабилност и просперитет како би се унапредила регионална сарадња", навео је шеф грчке дипломатије.

Нагласио је да Грчка остаје посвећена даљем јачању билатералних веза са пријатељском Србијом која је, како каже, значајан партнер грчкој пословној заједници наводећи да су грчки инвеститори уложили скоро три милијарде евра у Србији, а да су грчке компаније обезбедиле близу 25.000 радних места.

"Излазимо из кризе, из пандемије, надамо се из украјинске кризе, и спремни смо да више инвестирамо у Србију, то ће помоћи Србији да расте, као и да наше везе расту", рекао је Дендијас.

Поздравио је намеру Србије да отвори туристичку канцеларију у Атини уз констатацију да Грчка остаје једна од најпопуларнијих дестинација за туристе из Србије.

Додао је да са Селаковићем разговарао и о интерконективности у области саобраћаја и логистике, о паневропском коридору, као и о енергетској сарадњи истичући да је ЛНГ терминал у Александруполисује "велики корак" ка регионалној сарадњи у тој области.

Дендијас се осврнуо и на одлуку Турске да обустави преговоре са Грчком о решавању проблема у Средоземном мору и другим билатералним питањима, поручујући да Грчка остаје чврста у заштити својих интереса у складу са међународним правом и повељом УН.

Са министром спољних послова Грчке Никосом Дендијасом разговарао је и председник Александар Вучић, као и председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи