Читај ми!

Брнабићева са Жиофреом о приступним преговорима, енергетици...

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом о даљем напретку приступних преговора, енергетској безбедности Србије и потреби гасне диверсификације, као и прошлонедељној посети председника Европског савета Шарла Мишела.

Премијерка Брнабић истакла је да је успешно спроведеном реформом правосуђа Србија показала јасну опредељеност за европске интеграције и реформу правосуђа у складу са стандардима ЕУ, као и да се очекује наставак консултација са Венецијанском комисијом у погледу рада на сету правосудних закона, саопштено је из Владе Србије.

Амбасадор Жиофре је нагласио важност благовременог наставка успешних уставних реформи како би се правосуђе учинило независнијим.

Када је у питању наставак реформи у медијској сфери, истакнуто је да је најважнија даља примена и имплементација Акционог плана за Медијску стратегију, у циљу даљег унапређења безбедности новинара и слободе медија.

Истакнуто је заједничко опредељење да се настави са финансирањем пројеката из претприступних фондова који ће бити усмерени на области Зелене агенде, пре свега на заштиту животне средине и инфраструктурне пројекте, као и оне који у фокусу имају даљу реформу јавне управе, и подршку преговорима о чланству у Европској унији.

Такође, на састанку је истакнуто да је неопходно додатно ангажовање на повећању енергетске безбедности Србије, посебно када је реч о гасном сектору и могућности диверсификације и рута и добављача.

Амбасадор Жиофре је објаснио да "као последица руске агресије на Украјну, која ставља у ризик безбедност Европе као и безбедност хране и енергената, је изузетно важно да Србија и ЕУ ојачају сарадњу у кључним секторима у којима можемо постићи веће резултате заједно".

"Србија и ЕУ могу да раде заједно на повећању енергетске независности Србије, сигурним и поузданим снабдевањем енергентима и повећањем употребе обновљивих извора енергије", рекао је Жиофре.

Снажна финансијска подршка је темељ ове сарадње, нарочито Економски и инвестициони план Европске уније за Западни Балкан, који може да генерише то 30 милијарди евра инвестиција на Западном Балкану, на пример за обнову гасних интерконектора.

Шеф Делегације Европске уније похвалио је Србију за успешно руковођење мигрантском кризом када је у питању најновији талас избеглица из Украјине, чиме је Србија још једном показала солидарност и хуманост, и потврдио спремност ЕУ да настави да подржава систем управљања миграцијама Србије, посебно у погледу последица које може имати на њен здравствени систем.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво