Читај ми!

Донација Канцеларије за КиМ вишечланој српској породици у Ораховцу

Вишечланој породиви Шарић у Ораховцу Канцеларија за Косово и Метохију обезебедила је опрему за покретање производње вина, а директор Канцеларије Петар Паетковић, обилазећи данас ту породицу, рекао је да воде рачуна и о другима на простору Метохије.

Љубиша Шарић, рекао је да ће опрема коју су добили помоћи његовој породици да повећа капацитет производње вина.

"Опрема коју смо добли помоћи ће нам да повећамо произодњу вина и да будемо сигурни у своју егзистенцију. Са опремом коју ми је уручила Канцеларија за КиМ моћи ћемо да производимо више од 15.000 литара вина годишње", уверен је Шарић из Ораховца.

Петковић је казао да у Канцеларији воде рачуна да помажу људе и у пољопривреди, пољопривредном механизацијом, социјалним примањима, платама, да српски народ опстане.

"Није лако овде остати и опстати али трудићемо се заједно са нашом црковом да учинимо колико је то могуће бољи живот за породицу Шарић и остале породице које живе у Великој Хочи и Ораховцу", поручио је Петковић.

Петковић је у био у посети Ораховцу И Великој Хочи, у намери да види шта је то што Србија може да учини да помогне опстанак српског народа у тој средини, у којој живи око 800 Срба.

У Великој Хочи обишао је вишечлане, социјално угрожене породице Гогић И Михајловић. Обишао је објекат Дечанске винице и изградњи у који Канцеларија улаже девет милиона динара.

Разговарао је и са српским повратницима у селу Новаке код Призрена.

Мештани блокирали зграду Привременог органа у Осојану

У разговорима са новинарима осврнуо се и на захтев неколико повратничких породица у селу Осојане да се њиховим члановима обезбеди посао и егзистенција.

Они су данас блокирали зграду Привременог органа општине Исток и најавили да ће блокаду наставити све док им се не помогне, јер немају како кажу, другог начина да изразе незадовољство због немогућности да се запосле.

"Блокирали смо општину, тражимо радна места која нам обећавају већ седам, осам месеци, али нико ништа не предузима поводом тога. Тренутно су овде три породице, али има још породица које ће нам се придружити. Више не пристајемо на обећања", рекла је Мирјана Ђурић из Осојана а преноси радио Гораждевац.

Петковић је реагујући на захтеве из Осојана рекао да се труде да помогну колико могу и да ће лично дати све од себе да помогне, додајући да проблеми нису од данас и јуче, већ 30 и 40 година.

"Знате када се сада отварају нова радна места, када има много станова које делимо, кућа које изграђујемо, самим тим се и народ буди и жели и више посла и много тога што је сасвим нормално и природно, јер треба да прехрани своју породицу, да одгаја своју децу. Ми све то разумемо и са свима ћемо да разговарамо. Тако је и када је реч о Осојану и када је реч о свим нашим местима у Метохији где је иначе најтеже", објаснио је Петковић.

Додао је да зато покушавају у Бриселу да разговарају са албанском страном, да би изградили трајни мир.

"Ја дођем и одем за Београд а људи остају и опстају овде, и зато је важна свака наша изговорена реч и све оно што учинимо, водимо рачуна и знамо да све то има директно последице на наше људе који овде опстају и живе и зато морамо да се боримо за мир и да градимо поверење. Јер историјско помирење које би дошло између српског и албанског народа би обезбедило мир и стабилност на целом простору југозападног Балкана. Нарочито сада у овим тешким временима", подвукао је Петковић.

Сутра, другог дана посете, Петковић ће, заједно са владиком Теодосијем, у Призрену присуствовати обележавању Славе Призренске Богословије, Свети Кирило и Методије, које ће започети литургијом у цркви Светог Ђорђа.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво