Читај ми!

Селаковић у Џакарти: Индонезија најважнији партнер Србије у Југоисточној Азији

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Џакарти са колегом из Индонезије Ретно Марсуди, и истакао да је за Србију Индонезија најважнији партнер у Југоисточној Азији. После састанка са председником Индонезије Ђоком Видодом, Селаковић је рекао да је ово била прилика да се још једном афирмише подршка Индонезије територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Селаковић је рекао у обраћању новинарима да споразуми које су потписали протеклих месеци и које ће потписати говоре о жељи наше две земље, не само да имају традиционално добре односе засноване на везама из времена оснивања Покрета несврстаних земаља, већ и да смо земље фокусиране на будућност наших грађана и економија, и у тој будућности Србија и Индонезија биће пријатељи и поуздани партнери.

Како се наводи у саопштењу, министар Селаковић је захвалио домаћинима, не само на традиционалном гостопримству, већ и на подршци коју Индонезија пружа Србији по питању Косова и Метохије, изразивши наду да ће та подршка бити настављена и у будућности.

Када је реч о економској Сарадњи, две земље према Селаковићевим речима имају бројне неискоришћене могућности, а једна од тема данашњих разговора јесте и извоз српских прехрамбених производа на индонежанско тржиште.

Шеф српске дипломатије потврдио је нашу жељу и спремност да унапређујемо сарадњу у бројним областима, као што су пољопривреда, култура, образовање, спорт и одбрана.

Селаковић је индонежанску колегиницу позвао у званичну посету Србији како би разговори о свестраном јачању односа били настављени.

Министарка спољних послова Индонезије Ретно Марсуди рекла је да је Србија важан партнер Србије у Европи, што је потврђено и данас потписаним споразумом о политичким консултацијама.

Предмет данашњег разговора су, према њеним речима, биле бројне теме од заједничког интереса и идентификоване су области у којима је у предстојећем периоду могуће значајно унапредити сарадњу, као што је трговина прехрамбеним производима.

Како је истакла, констатовано је и да у Србији постоји потреба за ангажовањем већег броја радника из Индонезије, у областима као што је грађевина.

Индонезија, како је додала, има жељу да настави да инвестира у Србији и заједнички је оцењено да је потребно подстаћи везе привредника.

Шефица индонежанске дипломатије закључила је да је једна од тема разговора била и ситуација у свету, и поновила приврженост њене земље мирном решавању конфликта и поштовању принципа територијалног интегритета и суверенитета држава.

Подршка Индонезије територијалном интегритету и суверенитету Србије

Министар Селаковић састао се у Џакарти и са председником Републике Индонезије Ђоком Видодом.

Министар Селаковић је након састанка изјавио да је прва посета министра спољних послова Србије после више од деценије била прилика да се још једном афирмише подршка Индонезије територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Председник Ђоко Видодо је у разговору упутио и најсрдачније честитке председнику Александру Вучићу поводом новог избора на функцију председника Србије.

"Било је речи и о конкретним питањима продубљивања сарадње, нарочито када је реч о економској сарадњи, трговини пољопривредним производима, за шта постоји велико интересовање са стране наших пријатеља у Индонезији, али искоришћена је прилика да се разговара и о политичкој сарадњи која датира још из времена оснивања Покрета несврстаних земаља", казао је Селаковић.

Осврћући се на разговор са министарком спољних послова Ретно Марсуди, Селаковић је навео да је било речи о сарадњи два министарства али и сарадњи Србије са АСЕАН-ом, као веома успешним моделом политичко-економске сарадње у Југоисточној Азији.

Министар Селаковић сусрео се и са представницима концерн "Индофуд", која се бави производњом и трговином прехрамбеним производима, као и са представницима компаније "Бердикари".

„Са њихове стране постоји велико интересовање за увоз српских житарица али смо разговарали и о могућности пласмана на индонежанско тржиште наших јабука. Говорили смо о конкретним пословима и уверен сам да ће наредних дана доћи до директне комуникације министара пољопривреде и да ће након тога уследити потписивање конкретних аката", навео је Селаковић.

Министар Селаковић ће се сутра, током другог дана званичне посете Индонезији, састати и са генералним секретаром АСЕАН-а Лим Џок Хојом.

 

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара