Читај ми!

Старовић: Италија није уврстила захтев Приштине у дневни ред, али то не значи да се о томе неће расправљати

У Торину заседа Комитет министара Савета Европе. Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић каже за РТС да Италија која тренутно председава том Комитету није уврстила захтев Приштине за чланство у нацрт данашње седнице. То нажалост, како наводи, не значи да на почетку саме седнице, приликом утврђивања дневног реда, нека од држава чланица неће предложити да се та тема ипак уврсти.

Немања Старовић наводи за РТС да седници Комитета министара Савета Европе у Торину присуствује и министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Истиче да Италија која тренутно председава том Комитету није уврстила апликацију Приштине у нацрт данашње седнице али да то, нажалост, не значи да на самом почетку седнице нека од држава чланица неће предложити да се та тема ипак уврсти.   

"Ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да заштитимо виталне националне интересе Србије", нагласио је Старовић.

Додаје да је – уколико би се и десило да у неком моменту, па и данас, Комитет СЕ двотрећинском већином покрене ту приступну процедуру за привремене институције из Приштине – тај процес изузетно захтеван, компликован и да изузетно дуго траје.

"Дакле, Комитет министара то пребацује даље у надлежност Парламентарне скупштине СЕ, тамо је такође, потребна двотрећинска већина. Парламентарна скупштина пребацује трима надлежним комитетима, који потом расправљају, па се све се опет враћа на Парламентарну скупштину, захтева се двотрећинска већина и у коначном кораку опет на Комитет министара СЕ", објаснио је Старовић.

Све то скупа, имајући досадашњу праксу, како је оценио, не може да траје технички мање од годину дана, врло је вероватно да може трајати и много дуже.

Након изласка Руске федерације из СЕ, тренутно постоји 46 земаља пуноправних чланова, двотрећинска већина подразумева најмање 31 глас.

На први поглед, оцењује Старовић, математика јесте повољна за представнике привремених институција из Приштине, будући да су се до сада укупно 34 државе одлучиле да признају једнострано проглашену независност.

То међутим, сматра, не мора увек да значи тако. До сада, како истиче, приликом  успешних спречавања Србије да Приштина приступи и Интерполу и Унеску и неким другим организацијама, нису баш увек све државе следиле у гласању чињеницу да ли су признале или не једнострану независност.

"У сваком случају, нама следи једна веома озбиљна, тешка и дуготрајна дипломатска и политичка борба како бисмо заштитили виталне и националне интересе", закључио је Старовић. 

Европска геополитичка заједница није замена за ЕУ

Старовић је истакао изузетну важност јучерашње посете председника Европског савета Шарла Мишела Београду и разговора с председником Александром Вучићем о идеји формирања Европске геополитичке заједнице.

Указује да та идеја већ неко време циркулише и у Бриселу и у престоницама чланица ЕУ о формирању, како је објаснио, кровног институционалног механизма који би објединио додатно, не само пуноправне државе чланице већ и државе с којима ЕУ остварује пуноправну сарадњу.

Остаје, каже, да се види у наредним месецима шта ће бити стварна и конкретна садржина тих предлога, али мисли да сасвим оправдано постоји једна доза оптимизма и да би то могло бити корисно за Србију.

Мишел је истакао да то није замена за приступање Европској унији и Старовић истиче да је битно да се разбију ти наративи, јер многи критикују да се ради о некој чекаоници за пријем у ЕУ.

Додаје да је, уколико се говори о економској конвергенцији, то нешто што би се позитивно одразило на приступ Србије ЕУ.

Србија се, како оцењује, налази у једној веома напредној фази 22 отворена поглавља од укупно 35. И све државе које су у тим претходним круговима постајале чланице у овој фази имале су пуну извесност у виду неког одређеног датума када би и постале пуноправне чланице.

"Ја заиста верујем да ћемо имати прилику да и о томе разговарамо у наредним месецима. Јако је важан самит лидера држава чланица ЕУ и држава Западног Балкана које француско председавање организује 23. јуна", истиче Старовић.

Очекује да ће се доста после тог самита знати и подсетио је и да немачки канцелар Олаф Шолц долази управо половином јуна у Београд.

Верује да ће се на столу наћи много ствари које су за нас важне, укључујући и захтеве суседа Балкана, и да ћемо знати с већим степеном извесности, као је нагласио, "можемо ли постати пуноправне чланице ЕУ".

Цело гостовање Немање Старовића у Јутарњем програму РТС-а можете погледати у видеу. 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво