Читај ми!

Животић: Иде се ка продуженом сукобу у Украјини, крај се не назире

Преговори између Русије и Украјине се не воде, јер се Кијев повукао из тог процеса. До сада на адресу Москве није стигао никакав одговор на руски нацрт уговора. Историчар Александар Животић истиче за РТС да је јасно да сукоб улази у нову фазу, да је потпуно очигледно да се иде ка једном продуженом сукобу чији се крај не назире. Указује да је "Азов" прилично контроверзна формација, што ће Русија сада искористити с обзиром на оптужбе које постоје на рачун њених војника пре свега у околини Кијева и извршити својеврстан удар и на том плану.

Оно што је извесно – сукобу се не назире крај, померања на фронту се различито тумаче у Москви и Кијеву, а највише пажње је привукла вест да ће руски истражитељи идентификовати националисте "Азова" који су се предали и проверити да ли су умешани у злочине почињене над цивилним становништвом.

Редовни професор Филозофског факултета Александар Животић истиче да се рат води и на медијском плану и да су честе дезинформације.

Да бисмо имали иоле објективну слику дешавања у ратом захваћеним подручјима, потребно је, каже, да се укрсте све информације.

"Што се тиче слике сукоба, јасно је да се улази у нову фазу, односно да је ушао још пре неколико недеља и очигледно је да је реч о продуженом сукобу чији се крај не назире", нагласио је Животић. 

Објашњава да су операције непредвидиве, почело се са максималистичким тежњама, фронт је био од Кијева до Крима, али онда се то сужавало, сукоб се свео на простор Донбаса и Херсонске области.

"Из Москве видимо уверавања да све иде по плану, да се циљеви остварују. Међутим, видимо и да се циљеви стално мењају као и приоритети, да су сада операције крајње ограничене на простор Донбаса. И то је нешто што карактерише све што се дешава последњих дана", прецизирао је професор. 

Какав ће бити удар Русије на "Азов"

Што се тиче информације да ће руски истражитељи идентификовати националисте "Азова" који су се предали и проверити да ли су умешани у злочине почињене над цивилним становништвом, Животић истиче да је потпуно нејасно како ће то ићи, зато што далазе опречне информације и из Москве и из Кијева.

"У почетку су долазиле информације да је размена уговорена, а сада се говори о томе да ће на руској страни бити одређених филтрација, како они то кажу. То је једна уникатна руска традиција још из стаљинистичког доба, само сад у неким модернијим варијантама", наводи Животић.

Претпоставља да у Русији имају информације на основу којих ће вршити одређене провере.

Нејасно је, како наводи, како ће Руси спроводити оно што је дефинисано међународним ратним правом. 

"'Азов' јесте састављен од украјинских националиста, међутим, то је формација која припада Министарству унутрашњих послова Украјине. Сам 'Азов' је прилично контроверзна формација, што ће Русија искористити с обзиром на оптужбе које постоје на рачун њених војника пре свега у околини Кијева. Дакле, да изврше својеврстан удар и на том плану", сматра Животић.

Став Ђукановића израз политичког континуитета

Коментаришући посету црногорског председника Мила Ђукановића КиМ и његову подршку иницијативи Приштине да се учлани у Савет Европе и у друге међународне организације, Животић истиче да је став Ђукановића о томе мање-више непромењен и у складу с оним што је Црна Гора прокламовала још 1998. године.

"Видимо да је то сада израз једног политичког континуитета", оцењује он.

"Снажни интереси Турске на Балкану"

Што се тиче споразума потписаних у Турској којим је уговорено да Анкара испоручи наоружање косовским Албанцима, Животић наглашава да Турска има велику улогу у наоружавању косовских безбедносних снага и да је веома познато.

Подсећа да је Турска једна од првих земаља које су признале једнострано проглашену косовску независност, један је, наводи, од спонзора те независности, а на оружаном плану је више пута помогла као и на плану обуке.

Каже да то није ништа ново, једино што за нашу јавност понекад представља изненађење, с обзиром на то да у јавности имамо присутан елемент који говори о веома добрим српско-турским односима.

"Видимо да постоје врло снажни турски интереси на Балкану који се тичу пре свега Косова и Метохије, простора Рашке области, али и изнад свега простора БиХ, где Турска једноставно намеће своје ставове и представља се као битан фактор када су најважнији проблеми", закључио је Животић. 

Цело гостовање Александра Животића у Јутарњем програму РТС-а можете погледати у видеу. 

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара