Читај ми!

Дачић: Пријем Приштине у Савет Европе противан међународном праву

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић истакао је данас, у разговору са председником Парламентарне скупштине Савета Европе Тинијем Коксом, да би пријем Приштине у Савет Европе био у супротности са међународним правом, резолуцијом Савета безбедности УН и вредностима које заступа та међународна организација, као што су људска права.

Дачић, који се са Коксом срео на маргинама седнице Комитета за политичка питања и демократију ПССЕ на Криту, истакао је пример недавног кршења права српског становништва на Косову коме је ускраћено право да учествује на референдуму и изборима, саопстено је из кабинета председника парламента.

Дачић је нагласио да је чланство у Европској унији главни спољнополитички приоритет Србије и најавио да ће, након формирања нове владе, Србија још снажније кроз унутрашње реформске процесе бити посвећена европском путу.

Дачић је изразио задовољство што ПССЕ разматра питање европске перспективе Западног Балкана и настоји да идентификује области у којима Савет Европе може да помогне региону на његовом европском путу.

Кокс је изразио захвалност за допринос српске делегације раду ПССЕ која је веома активна, нарочито пошто је чланица српске делегације Елвира Ковач изабрана за потпредседника ПССЕ.