Читај ми!

Селаковић: ЕУ приоритет спољне политике, неопходан подстицај

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Бриселу са комесаром ЕУ за суседску политику и преговоре о проширењу Оливером Вархељијем.

Министар Селаковић је рекао да је чланство Србије у Европској унији приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење, уједно истакавши да је важно пружити региону подстицај и охрабрење на европском путу.

Саговорници су разговарали и о ситуацији у Украјини и региону, као и о дијалогу Београда и Приштине.

Министар је подвукао да је Београд у потпуности посвећен дијалогу с Приштином, док је, како је навео, посвећеност друге стране овом процесу упитна, нарочито имајући у виду подношење захтева Приштине за чланство у Савету Европе, који не доприноси процесу нормализације односа.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација ка што интензивнијој сарадњи.

Мађарска један од кључних партнера Србије  

Министар Селаковић састао се у Бриселу и са министром иностраних послова Мађарске Петером Сијартом.

Селаковић је истакао да значај недвосмислене подршке Мађарске на европском путу Србије, као једног од кључних партнера.

Саговорници су размотрили широк спектар регионалних и геополитичких тема, са посебним освртом на последице сукоба у Украјини и утицај конфликта на ситуацију у Србији и Мађарској.

Шеф српске дипломатије је саговорника упознао и са током дијалога Београда и Приштине.

Селаковић и Липавски о ситуацији у региону и сукобу у Украјини

Министар Селаковић на маргинама Савета ЕУ у Бриселу разговарао је са шефом дипломатије Чешке Јаном Липавским кога је информисао о ситуацији на Западном Балкану и нагласио да су мир и стабилност кључни интерес Србије која жели да остане на путу економског развоја.

Двојица министара су размотрила ситуацију у вези са сукобима у Украјини и посебно се осврнуо на политичке, енергетске и хуманитарне аспекте кризе, саопштило је Министарство спољних послова.

Шеф српске дипломатије захвалио је саговорнику на принципијелној подршци коју је Чешка до сада пружила проширењу ЕУ на Западни Балкан и изразио очекивање да ће званични Праг наставити да активно подржава Србију у процесу евроинтеграција.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво