Читај ми!

Вулетић: Украјина је само истурени шпиц конфронтације Запада и Русије

Председник Александар Вучић је у обраћању јавности потврдио, пре свега, спољнополитичку позицију Србије, а то је опредељеност ка ЕУ, рекао је за РТС социолог и професор ФПН-а Владимир Вулетић. Иако су притисци велики и данима се спекулисало да ће Србија увести санкције Русији, то није ни била тема, каже Вулетић.

Важно је да је председник Вучић, пре свега, информисао и појаснио грађанима Србије чврсту спољнополитичку позицију Србије, без обзира на притиске, рекао је гостујући у Јутарњем програму Владимир Вулетић.

"Притисци постоје од првог дана и све су снажнији, али је и позиција Србије још снажнија и није се променила. Видели смо у излагању које је подељено у 10 тачака да је у делу који се односио на Косово, али и регионална питања, пре свега ситуација везана за БиХ односно Републику Српску речено да их је немогуће сагледати одвојено од рата у Украјини. Тензије између Русије и Запада постоје одраније, Украјина је само истурени шпиц, а рат је наставак конфронтације. Постоји, дакле, веза између та три питања", навео је Вулетић.

Оно што је веома важно, каже, Вучић је грађанима послао поруку да Русија пре свега води рачуна о сопственим интересима и да Србија зато такође треба да води рачуна о својим интересима.

Када је реч о Косову и дијалогу Београда и Приштине, професор Вулетић сматра да треба стално понављати каква је ситуација на Косову.

"Косовски политичари у свим сусретима са европским и светским лидерима спинују како је Србија продужена рука Русије, а ми са наше стране треба стално да понављамо чињенице о ситуацији на терену. А то је да су учестали напади, и то управо од доласка Аљбина Куртија на власт. Сталне су провокације и подизање тензија", нагласио је Вулетић.

Како је објаснио професор Вулетић, Србија према Русији и Западу, када је реч о војној сарадњи, има готово апотекарски вођену политику.

"У истој мери у којој су одржаване заједничке војне вежбе са руском војском одржаване су и са чланицама НАТО-а", рекао је Вулетић.

Кад је реч о енергентима и статусу НИС-а професор Вулетић каже да код нас људи иду линијом мањег отпора.

"Било би добро када би људи почели самостално да размишљају, пре свега када је реч о навикама у употреби енергената", рекао је Вулетић.

Постоји подела и унутар саме ЕУ јер су поједине чланице директно зависне од енергената из Русије.

"С једне стране имате неку врсту политичке одлуке да се јединствено делује према Русији. Међутим, треба правити разлику између онога што је конкретан живот и онога што је политички став. Не може се очекивати од земаља које су деценијама зависне од руских енергената да сада одмах осустану од руских енергената. Позиција Србије је у том смислу слична јер се у великој мери ослања на енергенте из Русије", рекао је за РТС Владимир Вулетић.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се