Читај ми!

Брнабићева у Фиренци: Циљ Србије чланство у ЕУ – што пре, то боље

Стратешки циљ и приоритет Србије је чланство у Европској унији, поручила је данас премијерка Србије Ана Брнабић у Фиренци на скупу посвећеном стању у Унију, додајући да је то случај и за целим регионом Западног Балкана.

На панелу "Криза и промене - Европска перспектива Западног Балкана" на којем су учествовали и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг, Ана Брнабић је рекла: "Што пре, то боље".

Премијерка је навела и да се нада да ће рат на истоку Европе, у Украјини, вратити процес проширења у фокус, те да ће и чланице Уније које су се томе противиле, променити мишљење, и схватити да је то приоритет за све, те приметила да улазак Западног Балкана у ЕУ и није проширење, већ "обухватање", јер је овај регион окружен државама чланицама Уније.

"Желимо да Западни Балкан постане чланица Уније и желимо то да урадимо брзо. Србија је уложила много времена и енергије да имплементира реформе, како би остала чланица ЕУ, а те реформе су у интересу грађана", рекла је Брнабић.

На питање модератора панела, Мирослава Лајчака да ли су нова дешавања у Унији, за Србију и регион – изазов или прилика, Брнабићева је рекла да се нада да су, заправо, прилика јер је увек оптимиста, додајући да све земље чланице ЕУ, Европска комисија, институције, могу да виде колико је Србија напорно радила да постане чланица Уније.

Брнабићева је рекла да Западни Балкан не би требало да буде запостављен да се врата отворе неком другом, без обзира на политичку ситуацију јер би то, каже, била велика грешка и не би било фер.

"Не могу да замислим да неко постане члан ЕУ пре Западног Балкана", рекла је Брнабић.

Нагласила је да је чланство у ЕУ увек политичка одлука, за коју степен спроведених реформи није пресудан, додајући да су одлуке о чланству Бугарске, Румуније, Хрватске биле политичке.

"Ако погледате Србију, просечну плату, јавни дуг, фискалну стабилност, ниво незапослености, инстраструктуру, по свим тим параметрима, Србија је спремна за чланство", рекла је Брнабић.

Рекла је и да разуме Унију, када каже да не желе увезене проблеме, али је истакла да би свако отворено питање у региону Западног Балкана било лакше и брже решено, да смо део Европске уније.

Додала је да је Аустрија једна од главних и најгласнијих земаља која подржава процес проширења и увек је искрено подржавала отварање поглавља и кластера.

"Европска унија је мировни пројекат и желимо да будемо део тога", рекла је Брнабић.

Навела и да ЕУ не може стално да одлагаже неке одлуке, наводећи да је Северна Македонија променила име, а још није отворила преговоре.

Додала је и да Београд нема ништа против визне либерализације за Приштину, јер ће тако и отворена питања можда бити лакше решена, будући да дијалог сада не иде у правом смеру и право је питање имамо ли уопште дијалог.

"Друга кључна ствар стабилност и сарадња" 

Премијерка је рекла и да је осим евроинтеграција, друга кључна ствар за Србију регионална стабилност и сарадња.

Илуструјући значај сарадње са Унијом и регионом, навела је податке да 65 одсто извоза Србије иде на тржиште ЕУ, а 17 у регион.

"То је 82 одсто свега што Србија извози, а говори колико нам је важна Унија, и колико нам је важан регион", рекла је Брнабићева.

Истакла и значај регионалне иницијативе "Отворени Балкан", Србије, Албаније и Северне Македоније, истичући да је позив и другима из региона да се придруже отворен.