Читај ми!

Курти са Ламбрехтовом: Без узајамног признања друге тачке споразума немају смисла

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти каже да се нада да ће 13. маја бити постигнут договор са Београдом о решавању питања регистарских таблица, неплаћању струје на северу КиМ и судбини несталих особа.

На заједничкој конференцији за медије са министарком одбране Немачке Кристин Ламбрехт, Курти је рекао да је са председником Србије у Немачкој имао радну вечеру на којој су разговарали о наредном састанку главних преговарача у Бриселу.

"Дијалог треба да резултира договором, али у центру споразума треба да буде узајамно признавање, уз друге елементе, који немају смисла без центра – а он је узајамно признање", истакао је Курти.

Кристин Ламбрехт је после подне из Београда допутовала у Приштину, такође изразивши наду да ће састанком 13. маја у Бриселу бити учињени први кораци ка добрим одлукама.

"Први кораци би могли бити одлуке о међусобном признавању докумената", навела је немачка министарка и додала да ће њена земља наставити да пружа војну подршку Приштини, углавном присуством у јединицама Кфора.

Истакла је да Немачка подржава и чланство Приштине у НАТО-у и ЕУ и да ће понудити даљу помоћ у том правцу.

"Уверавам косовску страну да стојимо уз Косово и у погледу војне подршке. Остаћемо ангажовани преко Кфора. Наставићемо нашу посвећеност у погледу обуке Косовских безбедносних снага,  како би оне преузеле своју одговорност у будућности", рекла је Ламбрехтова.

Курти је поменуо да је са немачком министарком разговарао о подршци за чланство Приштине у међународним организацијама, попут Савета Европе, за који планирају да се ускоро пријаве.

"Са министарком одбране смо разговарали и о подршци коју сам добио од канцелара Шолца и шефице дипломатије Аналене Бербок за наше аспирације за чланство у међународним организацијама попут Савета Европе, за коју планирамо да ускоро аплицирамо, као и о либерализацији визног режима за грађане Косова", рекао је Курти.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара