Читај ми!

Вучић: Имам трему, у Берлину неће бити лаки разговори

Председник Србије Александар Вучић рекао је да има трему пред сутрашњи састанак са немачким канцеларом Олафом Шолцом, као и да не очекује лак разговор.

Александар Вучић сутра путује у Берлин где ће се састати са канцеларом Шолцом, а на питање новинара шта очекује од сутрашњег састанка рекао је да има трему и да се плаши тог разговора.

"То значи да ћу, ако ништа, на веома одговоран начин наступати. Свакако не очекујем лак разговор", подвукао је Вучић у изјави новинарима у Александрополису.

Шолц је у Берлин позвао Вучића и премијера привремених приштинских власти Аљбина Куртија, са којима ће обавити одвојене разговоре.

Разговорима ће, како је најављено у кабинету канцелара, присуствовати и изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

"Поносан сам што ће Србија моћи и даље да води независну политику"

Председник Вучић је рекао да је поносан што ће Србија моћи да настави и у будућности да води независну политику и најавио да ће то бити једна од ствари на којој ће инсистирати код оних који ће га наследити.

Вучић је на питање новинара, поводом писања Јутарњег листа у тексту под насловом "Вучић сатеран у ћошак", рекао да је интересантно да "њима није важно све што се дешава у Србији, већ говоре само о Вучићу као да им је он ноћна мора".

"Не могу да разумеју да је политика избор, а са лакоћом бих могао да изаберем њихову страну. И био бих хваљен много више него сви они. Али ово је избор Србије, да водимо независну политику, да будемо свој на своме, да не одлучују друге земље какву ћемо политику да водимо, да водимо политику у интересу наших грађана, не у интересу великих сила. Не разумеју да је то наш избор, не Брисела, Вашингтона или Москве. У томе се разликујемо", поручио је он.

Вучић је рекао да је поносан што ће Србија ту политику моћи да настави и у будућности.

"Предстојећа зима биће веома тешка"

Енергетска ситуација ће ове зиме бити веома тешка, упозорио је председник, додајући да ће држава учинити све да Србија има што мање проблема у том смислу, и такође да неће бити проблема са храном.

На питање да ли грађани Србије треба да брину хоће ли бити довољно нафте и гаса, имајући у виду да је Немачка дала препоруку привреди и грађанима да рационалније троше гас, енергенте, Вучић је рекао да је Немачка озбиљна земља и да то само говори да су свесни онога шта долази.

"Они су припремају за оно што долази, а то је тешка зима. Ова ће бити најтежа од педесетих година за Европу, за све нас. Ко вам каже да ће све да буде лепо и лако, а има их и међу нашим министрима, тај није ни довољно озбиљан ни одговоран, већ само жели да буде популаран", рекао је Вучић новинарима у Грчкој.

Упозорио је да ће бити много тешко у наредном периоду, истичући да сву два кључна проблема – енергенти и храна.

"Уз све то, имамо и додатни проблем инфлације, немогућност изласка на капитална финансијска тржишта. Ко ће сада да излази на тржиште обвезница, како да радите заменске кредите, немогуће је, зато што кеш постаје ресурс", рекао је Вучић и додао да је добро што Србија нема високу стопу јавног дуга, која је данас 51,8 одсто БДП-а.

Вучић је поручио да ће хране бити довољно.

"Ту неће бити проблема у крајњој линији, иако имамо проблема много и много морамо, даноноћно да радимо да обезбедимо довољне количине ђубрива", рекао је Вучић.

Додао је да је зато са председником Ирана и разговарао телефоном како би се обезбедила довољна количина азотног ђубрива за све ратарске културе.

"Око енергената – биће много тешко", нагласио је Вучић.

Додао је да је питао европске партнере шта доноси 6. или 7. пакет санкција, да ли ће се односити на треће земље, шта ће бити са нафтом, шта са нафтоводима...

Подсетио је да тек крећу преговори Србије да руском страном око гаса.

Указао је на то да ће и бугарској страни бити потребно бар 300 дана, што уз кашњења значи годину и по, да изграде везу како би и Србија могла да повлачи конвертовани гас из грчког Александрополиса, а потребно је завршити и интерконектор са Бугарском, као и градњу ка Северној Македонији.

Тако да ће Србија 99 одсто гаса у неколико наредних година добијати из Русије, рекао је Вучић.

"Много тешких и великих ствари пред нама да бисмо обезбедили сигурну зиму за грађане", указао је председник Србије

"Србија ће наћи решење ако дође до нафтног ембарга"

Вучић је изјавио да ће Србија наћи решење уколико би Европа увела нафтни ембарго и додао да ће се по том питању разговарати с ким год буде било потребно.

"Ми ћемо са НИС-ом да разговарамо, нама није проблем да ли је 'Гаспром' или 'Гаспромњет' свеједно је, док може да функционише, али ако кажу да то не може да функционише, наћи ћемо решења по којима ми морамо да имамо нафту", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Грчкој да ли Србија има решење ако Европа уведе нафтни ембарго, пошто би тиме био "угрожен НИС и доток нафте у земљу".

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво