Читај ми!

Левитс: Летонија подржава чланство Косова у међународним организацијама

Председник Летоније Егилс Левитс изјавио је да његова земља разуме тежње Приштине ка чланству у међународним организацијама и да је подржава у тим намерама.

У Приштини су се састали председник Летоније Егилс Левитс и председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.

"Мислим да је важно да се Косово придружи међународним организацијама и форумима, овде бих поменуо Савет Европе. Поздрављамо пријаву Косова у Савет Европе. Што се тиче ЕУ, Летонија подржава Косово у смислу либерализације визног режима. Сада не постоје разумне препреке за визну либерализацију", рекао је Левитс на конференцији за медије.

Летонски председник је навео да примећује да има проблема у дијалогу са Београдом, али да се нада се да ће разговори напредовати.

Рекао је да је европска безбедносна архитектура обновљена и заснована на стварности и да је реалност суочавање "са агресивном Русијом".

"Сада је право време да се предузме овај добар корак, то зависи од НАТО-а", рекао је Левитс.

Вјоса Османи је навела да ће се Приштина супротставити претњама које, према њеном мишљењу, долазе из Русије.

Пренела је да је замолила председника Левитса да Летонија подржи Приштину на путу ка чланству у НАТО и ЕУ.

"С обзиром на то да је Летонија кључни глас у НАТО-у и ЕУ, тражила сам подршку Левитса на нашем путу ка евроатлантским интеграцијама и нагласила да ови савези увек треба да имају отворена врата за земље попут Косова", рекла је Вјоса Османи.

Осврћући се на последњу рунду дијалога у Бриселу, она је оптужила српску страну за непостојање напретка у том процесу.

"Косово је дало максимум максимума као конструктивна страна у дијалогу да се постигне договор какав је тражила ЕУ, али не можемо да преузмемо одговорност за блокаду коју прави српска страна. Оно што могу да вас уверим је да ће Косово бити конструктивна странка и да ће и даље бити страна која поштује највише европске принципе и стандарде, а од њих зависи како ће се Србија понашати, али је, нажалост, њихово досадашње понашање само блокирало напредак у дијалогу", рекла је Османи.

Летонски председник, који је у Приштини дочекан уз химну и почасни строј гарде, састао се са приштинским премијером Аљбином Куртијем и председником Скупштине Гљауком Коњуфцом.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи