Читај ми!

Вучић уручио орден председнику Еуроџаста Ладиславу Хамрану

Председник Србије Александар Вучић истакао је, приликом уручења Ордена српске заставе председнику Еуроџаста Ладиславу Хамрану, да је он заслужио то признање за нарочите заслуге у учвршћивању сарадње Србије и те европске организације и поручио да ће наша земља увек бити поуздан партнер у борби против криминала.

Александар Вучић је поручио да се на тај начин одаје признање свим земљама чланице Еуроџаста због високог степена разумевања и сарадње у борби против организованог криминала

"Заслужили сте орден за ваш допринос заједничкој борби против организованог криминала који не познаје границе. Чините част својој професији, држави из које долазите. Одликујући вас одајемо признање свим земљама чланице Еуроџаста због високог степена разумевања и сарадње у борби против организованог криминала", поручио је председник Србије.

Вучић је указао да је Еуроџаст институција директне сарадње у заштити народа у кривичној правној области.

Рекао је да се на дневном нивоу размењују докази између европских и српских тужиоца, који делују јединствено у сузбијању свих видова криминала у Србији, али и земљама ЕУ.

"Србија је ваш истрајан и поуздан партнер", поручио је Вучић и указао на узајамно разумевање Срба и Словака које траје вековима.

"Кроз целу модерну историју смо се слагали и у многим фундаменталним питањима били смо на истој страни. Једна словачка изрека каже „најбољи комшија је најбоља ограда"", рекао је Вучић Хамрану који је председник Еуроџаста и његов члан из Словачке.

Документујући тесне везе Србије и Словачке указао је на Павла Шафарика писца, филолога, лингвисте, освнивача шлавистике као научне дисциплине, по коме су именоване и улице у Србији.

"Данас наше пријатељство илуструје и чињеница да Словачка искрено брани међународно право и подржава европски пут Србије. Не изненађује што баш из те земље долази Хамран, који управља Еуроџастом. Његово лично залагање за пуну интеграцију Србије у европски правни поредак завредело је ово одликовање", нагласио је он.

Вучић је подсетио да од 2020.имамо канцеларију и официра за везу у Еуроџасту и поручио да је Србија истрајан и поуздан партнер Евроџаста и да се нада будућој сарадњи у трансферу знања, који мора бити обостран, јер наши стручњаци, каже, имају знања која могу да пренесу европским колегама.

"Решени смо да се искрено и истрајно боримо против криминала са вама. У Србији увек имати позуданог саговорника и сарадника", поручио је председник Вучић.

Замолио је Хамрана да пренесе његове искрене жеље и речи колегама у Евроџасту.

"Градећи лепе комшијске односе у Европи, заједно градимо будућност и безбедност наших земаља и нашег континента", поручио је Вучић.