Читај ми!

Брнабићева за РТС: Ништа није договорено, против смо санкција Русији, поштујемо интегритет Украјине

Премијерка Ана Брнабић каже за РТС да Србија не балансира, већ води принципијелну спољну политику када је реч о сукобу Украјини. Једини принципијелни наш став у овом тренутку јесте да смо против увођења санкција Руској Федерацији, као и да поштујемо територијални интегритет Украјине и да сматрамо веома погрешним кршење тог територијалног интегритета, истакла је Брнабићева.

Ана Брнабић је рекла у Дневнику РТС-а да Србија не балансира у вези са сукобом у Украјини, већ води потпуно јасну спољну политику заштите само својих интереса.

"Сви ови који сада спекулишу о томе да ли ће нова влада морати да уведе санкције Русији или не, да ли ће морати да се одлучи или не за једну или другу страну, то раде заиста ево већ девет година и никада се нису научили да само када браните своје интересе, то није избор између две стране ни балансирање, већ вођење принципијелна спољне политике и најтежи начин вођења спољне политике", објаснила је премијерка.

Брнабићева је демантовала спекулације медија да је већ договорено да се уведу санкције Русији.

"Ништа није обећано, ништа није договорено. Све што причамо нашим грађанима, причамо увек истину. Једини принципијелни наш став у овом тренутку јесте став који је усвојио Савет за националну безбедност, који је потврдила и Влада тиме што је усвојила закључак, а то је да смо против увођења санкција Руској Федерацији, као и да поштујемо територијални интегритет Украјине и да сматрамо веома погрешним кршење тог територијалног интегритета", навела је премијерка.

Према њеним речима, притисци на Србију су огромни и свакодневни, али је међународно право нешто што је потпуно јасно.

"То што га све силе света употребљавају на начин како њима одговара у одређеном тренутку, то је друга ствар. За малу земљу, територијално малу земљу каква је Србија, једино што нас брани је то међународно право, и оно је потпуно јасно. Ја бих волела да онако као што неки поштују територијални интегритет Украјине и позивају се на међународно право, такође на исти начин поштују територијални интегритет Србије", истакла је Брнабићева.

Када је реч о ситуацији у региону и да ли би могло да дође до кризе већих размера, истакла је да су многи забринути, али верује да ће бити сачувана стабилност.

"Београд је за столом, Приштина не жели дијалог" 

Данас је, каже, у Београду и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, са којим ће се разговарати о томе како да заиста имамо прави и суштински дијалог.

"Београд је ту за столом, никада није одлазио од тог стола. Имамо Приштину која суштински не жели дијалог", оценила је премијерка.

"Сви радимо на томе да инфлација остане једноцифрена"

Што се тиче економске политике, премијерка је најавила да ће Влада данас одлучити да дозволи извоз одређених количина пшенице, кукуруза, брашна и рафинисаног уља, али не и извоз нерафинисаног уља.

Истакла је да је, у време када цео свет има проблема са снабдевањем и енергентима, немогуће да Србија остане изоловано острво.

Претпоставља да ће инфлација ове године у Србији бити око седам одсто, или нешто нижа.

"Сви заједно радимо на томе да инфлација остане једноцифрена и да буде нижа него у већини земаља Европе", истакла је премијерка.

"Тражићемо партнере у мањинама, за све остало ћемо видети на органима странке"

Ана Брнабић, која је и потпредседница Српске напредне странке, говорила је и о формирању нове владе.

Упитана ко је пожељан партнер СНС-а, рекла је да то зависи од тога кога питате у странци, и да ће страначки органи донети одлуку.

Истакла је да су се различити партнери постављали различито пре, током и након кампање.

Брнабићева је напоменула да ће СНС тражити партнере у мањинама, у Савезу војвођанских Мађара, па и неким другим мањинама, "а за све остало ћемо видети на органима странке".

Коментарисала је и наводе о наследнику Александра Вучића на челу СНС-а и истакла да је погрешно пренета њена изјава о Марку Ђурићу.

Није, објашњава, рекла да би Ђурић био добар наследник Александра Вучића, већ да у људима као што је Марко Ђурић, каквих има у Српској напредној странци, СНС има безбедну будућност.

Радује се што ће у парламенту грађани моћи да чују како неки бране или не бране наше националне интересе.

Сматра да је плурализам у парламенту добар, зато што ће се неке расправе са улице преселити у скупштину.

Поновила је Вучићев став да нема ништа против нових избора у Београду, ако опозиција то жели.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара