Читај ми!

Кошар: Ситуација у Украјини утиче на безбедност Европе, Србија и ЕУ да делују складно

Француски амбасадор у Србији Пјер Кошар каже да је важно да Србија и ЕУ делују складно и заједно у вези са кризом у Украјини. Он је, након уручења препорука грађана Србије за будућност ЕУ, истакао да се само на тај начин могу бранити заједничке вредности слободе и правде.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић уручила је Пјеру Кошару, амбасадору државе председавајуће Савету Европске уније, документ са препорукама грађана Србије као допринос европској иницијативи "Конференција о будућности Европе".

Документ садржи 52 препоруке и највећи број се односи на зелену агенду.

"Изгледа да су питања климатских промена изазвала највише интересовања посебно код млађих и највећи број препорука је дефинисано у том смислу, али ту су и питања запошљавања и уопште социјалне политике, образовања у сегменту заједничке политике ЕУ", навела је Јоксимовићева.

Нагласила је  да су грађани Србије показали своје и велико знање о данашњој Европи, ЕУ, али и озбиљне идеје и замисли о томе како ЕУ може да буде "још бољи кров за све нас који живимо на европском континенту". 

Заједнички изазов Србије и ЕУ

Кошар је истакао да је заједнички изазов Србије и ЕУ "руска агресија на Украјину" и да Србија и ЕУ треба и у том смислу да остану заједно, јер оно што се деси у Украјини делује и на безбедност Европе и на европске вредности.

"Било да се ради о међународном праву, међународном хуманитарном праву, слободи медија, све то представља претњу за државе ЕУ, али и за Србију", казао је Кошар.

Отправник послова Делегације ЕУ у Србији Дирк Лоренц истакао је да се од Србије као будуће чланице Уније очекује проактиван приступ и навео да је "неиспровоцирана и неоправдана агресија Русије на Украјину" ујединила Европу више него икада.

"Ово је тренутак истине за Европу. Судбина Украјине је у питању, али и европска судбина. Рачунамо на Србију да подржи ЕУ у одбрани мира", казао је Лоренц.

Додао је да се очекује од Србије да буде истог става као и ЕУ, као што је то учинила током гласања у УН за две резолуције.

Лоренц је рекао да ЕУ рачуна на Србију да се заједно суоче са највећим изазовима нашег времена.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи