Читај ми!

Стано: Брисел очекује да се Србија усклади са санкцијама ЕУ Русији

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је да Брисел очекује од Србије да се усклади са санкцијама ЕУ Русији или уведе сличне националне мере, због руске агресије на Украјину и додаје да ће ЕУ доносити важне одлуке за Србију на основу привржености Београда вредностима и принципима Уније.

"Разговарамо са Србијом у оквиру приступних преговора, као и кроз различите контакте - од експерата до највишег политичког нивоа. Процес је у току, а наши партнери у Србији, као и други, врло су свесни колико је ово питање важно за ЕУ", каже Петер Стано.

На редовној конференцији Европске комисије за медије у Бриселу, Стано је потврдио да је ЕУ данас увела пети пакет санкција против Русије и да је Србија, као и сви други партнери ЕУ, позвана да се усклади са сваким пакетом санкција.

Ради се о "веома важном питању онемогућавања војне машинерије Кремља да настави са бруталном нелегалном агресијом против Украјине", оценио је Стано.

Он подсећа да су лидери ЕУ са самита у марту позвали све земље да се ускладе са ЕУ санкцијама и то "посебно у случају када је угрожен међународни поредак заснован на правилима".

"То очекујемо од земаља које желе чланство у ЕУ и тврде да су засноване на истим принципима и вредностима као ЕУ", каже Стано.

Он подсећа на правила приступног процеса о "постепеном усклађивању" земаља кандидата са целокупним законодавством Уније, укључујући и спољну и безбедносну политику, и наводи да се процене тога врше кроз различите контакте и извештаје о томе "где се заостаје или очекује више напора".

"ЕУ и земље чланице ће важне одлуке за ове земље доносити на основу њихових одлука, усклађивања, и декларација о солидарности и опредељености да се одбране вредности и принципи ЕУ", закључује Стано.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво