Читај ми!

Курти позива Србе да не протестују

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти рекао је да се не слаже са најављеним протестима Срба на Косову и Метохији, због немогућности да у својим срединама гласају на парламентарним и председничким изборима 3. априла, које организују власти у Београду.

Аљбин Курти сматра да позив на протест на КиМ не доприноси добрим односима, те да би "потпуно разумео грађане српске националности када би протестовали против корупције, за боље образовање, за социјална питања".

"Али улазити у протесте за изборе у Србији, није фер. Зато, дозволите ми да позовем Србе на Косову да не организују и не учествују на таквим протестима. Ја сам велики организатор протеста из своје прошлости, али верујте ми да протести нису прави пут. Моја канцеларија је отворена за сва питања", рекао је Курти, на конференцији за медије у Приштини.

Сматра да ЕУ "није срећна" што привремене институције у Приштини нису прихватиле да се договор око одржавања српских избора закључи разменом писама између званичника.

"Не знам колико ће дешавања око избора у Србији утицати на дијалог када нас позову на рунду разговор. Наравно да ћемо бити спремни да се ангажујемо. Не бих рекао да је Влада одлучила да се српски избори не одрже на Косову, али истина је да нема претходног договора. Европска унија није задовољна чињеницом да нисам пристао да се све закључи у оквиру предложене преписке између официра за везу. Уверен сам да преписка треба да буде између Владе Косова и Владе Србије. Питање је кренуло у другом правцу", навео је Курти.

"Јевтић не би требало да иде на седницу Савета за националну безбедност"

Додао је да не мисли да градоначелник Штрпца Далибор Јевтић треба да иде на седницу Савета за националну безбедност Србије.

Према Куртију, надлежни у Приштини би требало да спроведу истрагу о томе.

"О свему томе одлучују органи. Без сумње, мислим да градоначелник Штрпца не би требало да иде на седницу Савета за националну безбедност у Београду. То је погрешно. У овом случају надлежни органи би морали да обаве истрагу", додао је Курти.

Навео је да ће у другој години мандата посетити и општине са српском већином.

"Друга година владе биће година изласка на терен и посетићу и општине са српском већином", рекао је Курти и додао да у току прве године мандата "нису правили разлику између Албанаца и Срба и других заједница".

"Ја сам премијер свих и оних 130 хиљада Срба који су у нашој земљи", рекао је Курти.

Тврди да не може да каже породицама несталих да чекају док се не склопи правно обавезујући споразум уз обострано признање.

Пре обраћања медијима Курти је учествовао на седници владе, која је данас издвојила 100.000 евра за слање првог контингента хуманитарне помоћи народу Украјине.

На седници је одлучено и да се прошири пакет санкција Русији и Белорусији.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво