Читај ми!

Вучић: Позиција Србије тешка, али гледамо у будућност и штитимо наше интересе

Председник Србије Алексаднар Вучић рекао је да је са немачком министарком спољних послова Анеленом Бербок имао коректан, добар, важан, али не и лак разговор.

Вучић је навео да не може да прича о детаљима разговора јер како, каже то није фер. "Ја сам штитио интересе Србије као што она штити интересе Немачке", рекао је Вучић у интервјуу за ТВ Пинк одговарајући на питање о чему се разговарало, а што јавност није чула и да ли је било уцена и љутње.

Вучућ је додао да су имали како је сама министарка рекла отворен и искрен разговор, као и да он увек искрено каже све, али да не може да износи детаље, јер то нити сме нити би то било паметно.

Поновио је и да је Немачка наш највећи партнер и да је трговинска размена достигла 6,5 милијарди евра, као и да је пре краја 2021. године раст трговинске размене био 22 одсто, а да је од наше укупне спољнотрговинске размене 13 одсто са Немачком.

"Ми треба да гледамо позицију Србије која је прилично тешка", указује.

На питање шта је разговарао са другим државницима, Француске, Турске..., као и да ли има претњи и уцена, Вучић је подсетио да они поштују што говори отворено.

Каже да су се разговори тицали свих питања од наше одлуке у УН, до свих наших одлука у будућности и економске сарадње и европског пута Србије.

Додаје да је разговарао и са политичарима из региона о снабдевању и напомиње да је Србија опредељена за Отворени Балкан и да ће Србија снабдевати суседе брашном и другом робом.

О платама и пензијама

Председник Вучић је поручио да и поред тешке ситуације неће каснити ни плате у јавном сектору, а сигуран је ни у приватном, као ни пензије. Каже да у земљи свега има довољно, и хране, и нафте и нафтних деривате. 

Вучић је рекао да смо издржали такве ударе и да смо у једном дану продали 7.000 тона нафте, то је рекорд свих времена, јер су, како каже, лагали да нема нафте.

"Свега има. Стиже нам нова нафта. За 15 дана имаћемо до чепа пуне резерве. Спремамо се да издржимо дуже него било ко други, али људи морају да знају да то није џабе", рекао је Вучић гостујући на ТВ Пинку.

Навео је да су и потребе угља велике и каже сад би питао оне "стручњаке" који су га критиковали када је говорио да нећемо да се одричемо ни Колубаре, ни Костолца, ни Дрмна.

Додао је да се мора наставити са изградњом ХЕ Бистрице, Ђердапа 3, али и приметио да ће држава морати да се одрекне неколико пројеката, како људи не би осетили проблеме.

Председник је изјавио да је предложио премијерки и министру финансија да нађу простор за једнократну помоћ просветним радницима, од 10.000 или 100 евра, али да је то у овој ситуацији било проблематично и додао да ће настојати да ту помоћ добију око 1. маја.

Вучић је указујући на тешке економске последице, које је изазвала криза у Украјини, рекао да је предложио премијерки Ани Брнабић и министру финансија Синиши Малом да пронађу простор да се једнократно помогне просветним радницима са 10. 000 динара или 100 евра.

То би било између 1,7 и 1,9 милијарди динара, додао је.

Желео је, наводи, да помогне просветарима, као што је држава помогла и здравственим радницима. 

Додао је да је ситуација врло тешка и компликована, али да ће се око 15. априла видети да ли ће просветари моћи да очекују помоћ око 1. маја.  

"Имамо безброј проблема" 

Председник Вучић је поручио да људи морају да разумеју да у садашњој ситуацији где нигде није добро, ни у Украјини ни било где у Европи, нема више лагодног приступа јер више није ништа исто.

На питање шта се догодило да је један рат угрозио цео свет, подсетио да се то исто догодило у Првом и Другом светском рату, додајучи да не жели да било шта наговештава или шири страх. 

"Имамо безброј проблема и морамо да гледамо у будућност, јер ово неће трајати 10 дана. Људи морају да разумеју нема лагодног приступа", објаснио је он.

Казао је да није донета одлука, иако би то у кампањи било стратешки добро, да се људима каже биће бесплатни вртићи за све, што би коштало државу 200 милиона евра.

"Ми са тим не излазимо, не зато што сада не би имали тих 200 милиона, већ зато што гледамо у будућност, а не знамо шта ће бити. Имамо 1,250 милијарди евра тренутно на рачуну. Немамо проблем са ликвидношчу. Али нисмо у стању да изађемо са том одлуком у вези вртића јер не знамо шта нас чека сутра", истакао је председник.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво