Читај ми!

Вучић и Бербокова: Најважнији мир и стабилност, дијалогом до решења питања КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок разговарао о свим кључним питањима, међу којима је и питање Косова и Метохије, те да су закључили да проблеме Београда и Приштине треба решавати дијалогом, због чега се, поручио је, Београд увек одазива позиву на дијалог у Бриселу.

Александар Вучић је новинарима рекао да Србија и Немачка имају одличне економске односе, да немачке компаније данас у Србији запошљавају више од 75.000 људи, и да је та земља убедљиво највећи спољнотрговински партнер Србије са 6,5 милијарди евра размене из 2021. године, што је пораст у односу на 2020. годину од 22 одсто.

Такође, додао је да је Немачка највећи донатор и инвеститор, због чега смо захвални немачким привредницима и Влади.

"Разговарали смо о европском путу Србије, говорио сам о променама и Устава и неопходности решавања проблема у оквиру владавине права. Бербокова је посебно о томе говорила и рекла да су економске везе важне, али да су важне вредности владавине права у сваком погледу. То је једна од важнијих тачака сусрета", рекао је Вучић.

Додао је да се разговарало о зеленој агенди и борби против климатских промена.

"Важна тема састанка је била стање у региону. За нас је од кључног значаја очување мира и стабилности у региону. Недвосмислено сам говорио о поштовању територијалног интегритета БиХ, што Србија увек истиче, као и о позиције РС унутар БиХ", нагласио је Вучић.

Указао је да Немачка и Србија имају различите ставове по питању односа Београда и Приштине, будући да Немачка признаје независност тзв. државе Косово, али да су закључили да дијалогом треба да се решавају проблеми.

"Београд је посвећен дијалогу и увек не само да смо се одазивали већ чини ми се на најбољи и најконструктивнији начин доприносимо напретку тог процеса, када постоји воља на свим странама", рекао је Вучић.

Додао је да се разговарало о свим важним темама у Европи и свету, о Украјини и одлуци Србије у ГС УН, те да је покушао да објасни позицију Србије, а Бербоковој је захвалан што је желела да га саслуша.

"За нас је Немачка најважнији партнер у европским интеграција, у економској сарадњи. И када то саберете, Немачка нам је кључни политички партнер. На нашу жалост, по одређеним питањима у окружењу имамо другачије ставове. Чуо сам шта она мисли и могао бих да из прве руке сазнам какви су њихови ставови и данас одлично разумем немачку позицију", рекао је Вучић.

Поновио је да ће Србија дати све од себе да даље унапређује односе са Немачком.

"Верујемо да ће нам немачки партнери омогућити простор да на том плану можемо да радимо, а бићемо увек срећни да се поново сретнемо, да разговарамо и верујем да ћемо у неким следећим сусретима моћи да се похвалимо бољим и већим резултатима сарадње", рекао је Вучић.

Бербок: Западни Балкан остаје кључни приоритет Берлина

Министарка иностраних послова Немачке Аналена Бербок поручила је да ће Немачка бити присутнија у будућности на Западном Балкану и најавила да ће се званични Берлин, након избора у Србији, залагати да се постигне свеобухватни споразум у дијалогу Београда и Приштине.

Бербокова је, након разговора са председником Александром Вучићем, рекла да је имала отворене, искрене и разговоре у духу поверења и поручила када је реч о рату у Украјини да сви који деле заједничке вредности не могу стајати по страни и да у овом тренутку морају имати јасне ставове и то не само унутар Европе већ и међународне заједнице.

Она је указала да се Србија креће са великим амбицијама европским путем, и да Србија и Немачка имају много заједничких пројеката.

Подсетила је да у Србији послује велики број немачких компанија, које су створиле радна места, и производе робу која се често и враћа у Немачку.

Међутим, указала је да у Европи поново влада рат, нешто што ни Србија ни Немачка нису хтеле, већ се на то одлучио председник Русије Владимир Путин.

"Док смо ми изабрали пут изградње, Путин је покренуо беспримерну кампању разарања. У нашем суседству се бомбардују породилишта, школе, куће, влада глад. Два и по милиона људи бежи од рата у суседне државе. Сматрам да је важан сигнал што је и Србија рекла да ће примити избеглице", навела је она.

Додаје да сви који деле заједничке вредности не могу стајати по страни.

"Наше две земље су погођене на посебан начин јер имамо блиске везе са Русијом. Али у овом тренутку морамо наћи јасне ставове и то не само унутар Европе, већ и међународне заједнице. Приступање ЕУ значи и спремност на усаглашавање са позицијама Уније", поручила је Бербокова.

Подсетила је да је Генерална скупштина УН јасно осудила "руску агресију", и додала да је у Немачкој запажен став Србије с тим у вези. Указала је да циљ те осуде није било руско становништво, већ Путин и људи који му помажу у ратном походу.

Нагласила је да је важно имати јасан став, а не окретати главу.

"Људи на Балкану знају шта значи рат, колико је драгоцен мир. Морамо се супротставити размишљању да се насилно могу мењати границе. Морамо радити активно на мирној будућности Балкана", нагласила је она.

"Потребан видљив напредак у дијалогу Београда и Приштине"

Поручила је да је потребан видљив напредак у дијалогу Београда и Приштине.

"Немачка жели допринети да се после избора састану владе Београда и Приштине и предузму конкретне кораке за поститање свеобухватног споразума", најавила је она.

Истиче да је битно супротставити се и угрожавању територијалног интегритета БиХ, јер је то претња по стабилност региона.

"Стабилност и демократија су основни услови за економски развој. На томе желимо да радимо заједно", подвукла је она.

Поручила је да Немачка жели да да свој допринос на развоју Западног Балкана.

Подсетила је да у оквиру Берлинског процеса постоји четири спремна споразума који треба да се усвоје.

Нагласила је да Западни Балкан остаје кључни приоритет Немачке и да Берлин жели да Србија постане пуноправни члан ЕУ.

"Убеђени смо да грађани Србије имају исто право на живот у слободи, безбедности, миру, у нашем заједничком дому – Европи. Зато су потребне реформе пре свега у области владавине права, где ћемо Србију подржати снажно. Моја порука у Сарајеву, Приштини и сада у Београду је да ће Немачка показати снажнију присутност на Западном Балкану", рекла је она.

Указала је да је с тим у вези успостављена функција специјалног изасланика Немачке за Западни Балкан, коју је преузео Мануел Сарацин.

"Он ће бити моје око и ухо у региону, побринуће се да Западни Балкан добије у наредном периоду сву нашу пажњу", рекла је она.

Поручила је да две земље имају и добру билатералну сарадњу, а на даљем развоју те сарадње ће радити.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво