Читај ми!

Сенат потврдио да је Кристофер Хил нови амерички амбасадор у Србији

Амерички Сенат потврдио је да је Кристофер Хил нови амбасадор САД у Србији, објављено је на Твитер налогу Демократске већине у Сенату САД, где је истовремено потврђено именовање још неколико америчких амбасадора.

Кристофер Хил ће на месту амбасадора у Србији заменити Ентонија Годфрија који је у Београду од новембра 2019. године.

 

Амерички председник Џозеф Бајден номиновао је 14. октобра прошле године Хила за новог амбасадора САД у Србији.

Нови амерички амбасадор је познавалац региона и близак пријатељ и сарадник америчког председника Бајдена.

Био је специјални изасланик за Косово САД и имао је једну од кључних улога у преговорима који су претходили конференцији у Рамбујеу 1999. године. Поред Београда, Хил је био на служби и у Скопљу и Тирани.

Радио је и је као амбасадор у Јужној Кореји, Ираку, Пољској.

Хил је 14. децембра прошле године поручио пред Одбором за спољне послове америчког Сената, током претреса о својој номинацији, да га забрињава то што се Београд окреће Русији за одређене набавке за војску, те Кини када је реч о задовољавању инфраструктурних потреба.

Тада је указао да би Београду требало показати да Америка нуди бољи модел, од руских и кинеских понуда.

Амерички дипломата је током претреса истакао да САД и европски партнери подржавају развој Србије као модерне, просперитетне земље која је у миру са суседима.

"Србија је кључна за стабилност и напредак на Западном Балкану. Напредак Србије је кључан за постизање стратешког циља Сједињених Држава да се ревитализују наши европски савези, подрже демократија и владавина права, унапреди економска сарадња и решавају глобални и регионални изазови", изјавио је Хил.

Подсетио је да је дипломатску каријеру почео у Београду, да је касније учествовао у процесу који је кулминирао Дејтонским споразумом, те да се вратио у регион као амбасадор у тадашњој Македонији и преузео додатну одговорност као специјални изасланик за Косово од 1998. до 1999. године.