Читај ми!

Бербок: Пре статуса кандидата за ЕУ, Приштина има дијалог са Београдом

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок поручила је представницима централних институција у Приштини да је дијалог са Београдом испред добијања статуса кандидата за пријем у ЕУ, истучући потребу проналажења решења гласања и на Kосову и Метохији на изборима које 3. априла организују власти у централној Србији.

"Ми пружамо руку свим државама у региону и које су на путу ка Европи. Надамо се да ће наставити тим путем. У смислу јачања демократије, просперитета и мира. Али један од најважнијих предуслова за то је јачање поверења у региону. И за то нам је потребан пре свега напредак у дијалогу о нормализацији односа између Kосова и Србије", рекла је Аналена Бербок на заједничкој конференцији за медије у Приштини са премијером Аљбином Kуртијем.

Пренела је да је пре доласка у регион о свим детаљима разговарала за Мирославом Лајчаком, који има пуну подршку Немачке.

"Али постоје потези које ми као пријатељи не можемо да повучемо уместо вас. Примера ради, о спровођењу избора у Србији почетком априла. Што се тиче тога потребно је пронаћи добро решење у смислу интереса људи, са којим ће се сложити обе стране", казала је Бербок.

"Сви злочини који су се догодили на овом простору током ратних дешавања не смеју бити сколоњени са стране и заборављени, а са тим у вези за доношење тешких одлука знам да је потребно исказати прагматичност и храброст. То кажем овде и поновићу сутра у Београду", додала је немачка министарка.

Истакла је да је Приштина урадила свој посао у погледу либерализације визног режима и да би сада Европска унија требало да уради свој део посла.

"Договорили смо се да Западни Балкан ставимо на нашу листу приоритета. Ми смо у новој Савезној влади (Немачке) први пут одлучили да уведемо место специјалног представника за Западни Балкан. Немачка је највећи инвеститор и донатор на Kосову, ми желимо да даље проширимо ове односе", казала је Бербок.

Захвалила је косовској влади што је увела санкције Русији због интервенције у Украјини, као и што је како је навела, "показала да Kосово припада Европи".

"Ми смо и остаћемо ваш партнер", истакла је немачка миистарка.

Захваљујући шефици немачке дипломатије, косовски премијер је истакао значајан допринос који је Немачка дала развоју Kосова.

Аљбин Kурти рекао је да је Аналену Бербок уверио да је Приштина стабилан партнер Немачке и Европске уније, истовремено затраживши подршку Немачке и ЕУ.

"Наша билатерална сарадња се интензивира, повећан је извоз у Немачку, али и немачке директне инвестиције на Kосову. Тражио сам подршку за наше реформе, у запошљавању и правосуђу. Kосово би требало да има више користи од фондова ЕУ, у инфраструктури, енергетици и другом. Немачка може више да помогне у овом правцу", рекао је Kурти.

Бербокова се састала и са Вјосом Османи

Бербокова је у Приштини разговарала и са председницом привремених институција Вјосом Османи, која је од немачке министарке затражила подршку њене земље за чланство у Савету Европе, тврдећи да је Приштина спремна да испуни све критеријуме за чланство у овој организацији.

Османијева је истакла "да је за Kосово и мир и безбедност у региону од суштинског значаја да се започне процес чланства у НАТО".

"Руска агресија на Украјину, подстакла је неопходност евроатлантских интеграција Kосова и целог Западног Балкана. Тежња Kосова да постане чланица НАТО-а има за циљ да спречи напоре да се наша земља и регион дестабилизују напорима Русије и њеног савезника Србије", рекла је Османијева током разговора.

У саопштењу из њеног кабинета се наводи да је Османијева немачкој министарки "поменула претњу која долази од блиске војне сарадње између Русије и Србије, као и од деловања руског центра у близини границе са Kосовом".

Османијева је стога тражила подршку Немачке за чланство у Партнерство за мир, затим у НАТО-у, као и у другим међународним организацијама.

Немачка министарка ће пре поласка за Београд, сутра на KиМ имати сусрет са немачким војницима и челницима Kфора, а најављено је да ће инаугурисати ветропарк у близини Митровице, изграђен уз подршку Немачке.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво