Читај ми!

Вучић: Ако се Приштина буде понашала неодговорно, добиће одговор који ће их изненадити

Председник Србије Александар Вучић упозорио је да ће се такозвана држава Косово, ако буде примљена у међународне организације, као што то неки желе, суочити са снажним и ефикасним одговором Београда, који ће их изненадити.

Александар Вучић је, на питање о иницијативама за пријем Приштине у међународне организације, рекао да постоји више углова за сагледавање ове ситације, а један је да много виде у глобалном решењу могућност да реше питање Kосова.

Указао је да се из текста у Гардијану, који је увод у различите идеје, могло видети шта неким политичарима може пасти на памет.

Рекао је да види да многи желе убрзани пријем такозване државе Kосово у међународне организације.

"Моја порука, да не улазим у све детаље, а ми анализирамо све темељно, да ће се, ако крену с тим, изненадити снажним и ефикасним одговором Србије. Уколико би се Kосово примило у међународне организације то би значило рушење Вашингтонског споразума. Тада ће сазнати о више земаља које су повукле признање", објаснио је Вучић.

Рекао је да их све моли да се понашају одговорно, а не неодговорно.

"Ако се буду понашли неодговорно, ми ћемо озбиљно и одговорно одговорити", поручио је Вучић.

"Одустали смо од протестне ноте Турској"

Вучић је рекао у Лесковцу да је наша земља одустала од упућивања протестне ноте Турској у вези са пренетим ставом о уласку Приштине у НАТО. 

На питање шта се десило са протестном нотом Турској о којој је размишљао, Вучић је казао да је донета одлука да се не упути.

"Имао сам заказан разговор са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом. Разјаснио је шта је рекао, шта је пренето и донели смо одлуку да ноту не упућујемо", објаснио је Вучић.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган прошле недеље је рекао да ће његова земља подржати чланство Приштине у НАТО-у, те да им за то није потребна ничија сагласност, а његова изјава уследила је након што је Вјоса Османи затражила подршку.

Вучић је, одговарајући на новинарско питање да ли ће ситуација у свету променити планове Србије, рекао да не може да глуми и да лаже грађане и навео да ће многи планови у Србији морати да буду промењени због ситуације у Украјини и свету.

Рекао и да ће у наредна два месеца бити отворена кинеска фабрика у Нишу како је то обећао, али и да са другим плановима има много проблема.

Указао је да за железару не може да се увезе кокс, да не може да се увезе гвожђе, и све што долази са територије Русије.

"Све то нам прави проблеме, као и снабдевање за друге фабрике, а ако се не прикљуичите неким одлукама имате претње, а ако се прикључите, онда сте издајник", истакао је Вучић.

Навео је да се Србија нашла у ситуацији без своје кривице и апеловао да се не сврстава на начин као некада.

"Хајде мало да нас нема и да се склонимо, да са мање страсти посматрамо ствари око нас, да гледамо нашу децу како расту у миру и стабилности и да живе боље", поручио је Вучић.

Рекао је да не може да се смеје и да глуми, не може да улива оптимизам или да лаже народ, јер то није он.

"Нађите глумце и манекене који се осмехују и кажу да ће све бити завршено за шест месеци. Не мења се економија за шест месеци. То је озбиљан рад на довођењу фабрика, фискалној стабилности", указао је Вучић.

Подсетио је да Србија има највеће девизне резерве, резерве злата и другог, али да неће бити лако и да предстоји тешка борба да се задрже стари инвеститори и придобију нови.

"Компликована ситуација због дешавања у Украјини" 

Вучић је навео да је ситуација због дешавања у Украјини веома компликована, да само лоше вести једна другу стижу, али и поручио да ће Србија то преживети, не лако, али без великих последица.

"Желим да људи знају колико је компликована ситуација, да не знате шта да радите... Сад се само плашим нових вести, некад с муком гледате у телефон, јер само лоше вести очекујете", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара како ће Србија да преживи оно што не могу ни највеће светске економије, јер цене вртоглаво расту, због сукоба у Украјини.

Kако је приметио, када је реч о ценама сировина у свету, информације су све горе, јер ако се сада догоди да Запад санкционише руску нафту, а све прилике иду у том смеру, неизвесно је где ће то да заврши.

"Јасно је ко је чији територијални интегритет погазио, али да кажете у Милану да нећете да проучавате Достојевског. Kога ћете? Kоји је то књижевник већи? Ако затварате опере Чајковског, које ћете да имате? Само Вердијеве. Ништа не разумем", рекао је Вучић.

Навео је да људе занима како ће они да живе, да ли ће имати све што је потребно.

Вучић је упозорио да ће "сваког дана бити све теже", те да се нада да ће рат у Украјини ускоро бити окончан.

"Динар је стабилан, чврст, плате и пензије не касне, расте све, али до када?", упитао се Вучић.

"Дуално образовање предност за развој југа Србије" 

Вучић је казао да отварањем радно интензивних фабрика људи добијају посао, добијају другу плату у домаћинству, и тиме плаћају рачуне.

Истакао је да је веома важно, а верује да ће, како се смањује број незапослених, успети да доведе капитално интензивне фабрике, које ће донети већа примања.

"То ће означити нову прекретницу у развоју Јабланичког округа и југа Србије. Предност овог дела Србије је дуално образовање које ће омогућити развој краја. Ту предност виде инвеститори, који желе по нормалним ценама да набаве енергенте и сировине, а то могу у Србији", закључио је он.

Новинари су пренели молбу становника да се изгради пут од Барје ка Kосовској Kаменици.

Ради се, како тврде новинари, о селима Барје, Гагинце, Горња и Доња Орувница, Равни Дол, о путу од око 20 километара дужине, а мештани не траже асфалт већ само пут јер сада готово да не могу доћи до својих места.

"Ако је ишао аутобус за време Тита, срамота да не могу грађани данас. Сутра или прекосутра обратићу се и рећи одговор на ово питање. Изнећу тачно време и колика су улагања. Мислио сам да је овде тема економија и фабрике, па нисам рекао људима из Путева Србије и Kоридора да пођу с нама", објаснио је Вучић. 

"Најлакше ширити панику и оптужити државу" 

Вучић је негирао да у Србији постоји несташица било чега, али је казао да актуелна ситуција показује колико је било паметна одлука о улагању у злато чија вредност скаче сваког дана за 500 до 900 евра по килограму, што показују размере кризе у свету.

Вучић је, на питање шта држава може да учини да спречи ширење панике око снабдевања у Србији, рекао да је најлакше ширити панику и радити нешто против своје државе.

Kаже да не постоји ништа што се лакше прима него када оптужите неког другог или државу за нешто.

Подсетио је да је већ рекао да нема проблема у Србији са снабдевањем и указао да има довољно нафте.

Међутим, рекао је да није у питању снабдевање нафтом, већ цена.

"Мале пумпе ће рећи – набављамо од НИС-а нафтне деривате за 183 динара по литру, а терате нас да продајемо по 178", навео је Вучић.

Истакао је да Србија има резерве нафте и да ће тражити и друге аранжмане за даље снабдевање.

Навео је да су неки људи дошли у "Лидл", испразнили рафове, купили све што су стигли, и онда је кренула прича све је нестало, а после сат времена рафови су поново били пуни.

"Kао да имам разлога да лажем било кога, мој посао је да кажем људима истину, да живим са нашим народном. Моје је да људи знају шта је то што нам се збива. Нисмо их обманули ни по једном питању", нагласио је он.

Вучић је казао да је купљено скоро све, да се још чека на млеко у праху, које је наручено, али се некада не поштују уговори.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво