Читај ми!

У Приштини усвојили резолуцију осуде руске интервенције и траже хитно учлањење Косова у НАТО и ЕУ

Посланици скупштине у Приштини усвојили су нацрт резолуције којом осуђују ратну интервенцију Русије у Украјини, затраживши истовремено пријем Косова у НАТО и Европску унију.

Посланици су о стању у Украјини расправљали ванредно, изражавајући солидарност са Украјином и народом те земље, уз поруку "Ми смо уз Украјину".

На место сваког посланика пре седнице донет је картон са натписом "WE STAND WITH UKRAINE", а почетак седнице је обележио минут ћутања због страдања људи у Украјини.   

Представници албанских странака су највећи део својих излагања и осуда ратних збивања на истоку Европе посветили подсећању на сукобе на Косову и Метохији пре двадесет и више година, упоређујући руску интервенцију у Украјини са, како су навели, "агресијом Слободана Милошевића на Косову".

Приштински премијер Аљбин Курти позвао је пет земаља ЕУ да хитно признају независност Косова, рекавши да ће у складу са новонасталим околностима Приштина убрзати пријаву за чланство у ЕУ, Савету Европе и другим међународним механизмима.

"Позивамо пет држава ЕУ да признају ову реалност хитним признавањем независности Косова. Независност Косова је случај који узима у обзир вековну неправду и геноцидни рат Србије над нашим народом", подвукао је Курти.

Шефица посланичког клуба владајућег покрета Самоопредељење, Мимоза Кусари Љиља, рекла је да је "Сценарио Владимира Путина у Украјини исти сценарио који је на Косову користио Слободан Милошевић".

Шеф посланичке групе опозиционе Демократске партије Косова Мемли Краснићи рекао је да је код Албанаца "још свежа агресија Србије на Косову и да зато разумеју и изражавају солидарност са народом Украјине".

Љумир Абдиџику, шеф посланичке групе Демократског савеза Косова тврди да је "Србија подржала и подржаваће и даље руску политику и неће узимати у обзир демократске вредности ЕУ, што треба да буде показатељ за ЕУ да постоји држава која је за дестабилизацију на Балкану".

За нацрт резолуције гласала су 94 посланика. У једној од тачака тражи се од владе да поднесе захтев за чланство у НАТО и ЕУ.

Српски посланици нису присуствовали гласању. Током расправе шеф посланичке групе Српске листе Игор Симић рекао је да текст резолуције нису добили, поручивши претходним говорницима да је у Украјини у току сукоб између братских народа и да у име српског народа изражава жаљење због свих жртава у овом сукобу, позивајући све на суздржаност и мир.

Подсетио је да је Србија на седници Уједињених нација јасно осудила упад у Украјину и све насилне догађаје које су се тамо десили.

"Не смеју се и то желим да нагласим посебно, неодговорним изјавама подгрејавати тензије. Пре свега овде на Балкану јер су наши народи довољно пропатили у прошлости. Балкан мора остати мимо сви ових догађаја, јер смо морали да схватимо напокон да мир нема цену, да наши грађани не желе тензије не желе сукобе већ просперитет за себе, своје породице, своје деце како би се наставило са економским јачањем Балкана у Европи", рекао је Симић.

"Политички представници грађана свих заједница које живе на овим просторима носе посебну одговорност. И зато у име председништва Српске листе, свих посланика Српске листе и српског народа којег представљамо у овој скупштини позивам све да добро одмере своје изјаве. Да се потрудимо да нико ни једном речју не угрози крхки мир који је тешком муком изграђен на овим просторима и још увек се изграђује", додао је Симић.

Нагласио је да су "Србија и српски народ против сукоба било где а посебно између братских народа. Ми смо против боло чега што доводи до страдања невиних људи без обзира на нацију, религију, језик".

"И још једном позивам све који носе одговорност, који су лидери институција да својим неодговорним изјавама не подгревају ситуацију и да дају максимум да се својим одговорним понашањем и мудром политиком сачува мир", подвукао је Симић пре гласања за нацрт резолуције.

Седници је присуствовала и Виола фон Крамон која је  једном тренутку устала и подигла поруку ""WE STAND WITH UKRAINE",  изазвавши аплауз посланика.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво