Читај ми!

Боцан-Харченко: Заједничка прогноза је да ће Србија имати повољно решење за гас

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да се ситуација на тржишту енергената мења из дана у дан, а да је цена руског гаса за Србију договорена између председника Владимира Путина и Александра Вучића и да је Русија испунила сва обећања.

Србија ће до 1. јуна добијати гас из Русије по цени од 270 долара за 1.000 кубних метара, а на питање шта Србију чека после тога, Боцан-Харченко је рекао да о тачној цени нико не може да говори и да то у овом тренутку не знају ни представници "Србијагаса" ни "Гаспром њефта" јер се, каже, ситуација стално мења.

"Наша заједничка прогноза је да ће Србија имати повољно решење. Ситуација са енергентима и ценом гаса се мења у току једног дана, а све зависи од развоја догађаја", рекао је Боцан-Харченко за Tелевизију К1.

На питање о санкцијама запада и коју је цену Русија спремна да плати, амбасадор је навео да из SWIFT-a нису искључене све руске банке већ оне за које, каже, на Западу сматрају да финансирају и помажу војне активности Русије у Украјини.

Навео је да Русија уместо SWIFT-a има свој систем који ради и због чега, каже, нема штетних последица.

Говорећи о најављеном новом пакету санкција против Русије, односно против одбрамбеног сектора, Боцан-Харченко је рекао да је то тежак пакет санкција и да се очекују штетне последице, али да се одбрамбени систем те земље ослања на своју технологију и ресурсе и да је тај сектор у последњих година остварио највећа достигнућа и да није зависан од спољних фактора.

На питање како данас живи просечна породица у Русији, амбасадор је казао да се у Русији живи пристојно и да неће бити смањења плата, као и да се не сећа периода у историји Русије када није била под санкцијама Запада.

"Разумемо појаву притиска на Србију"

Боцан-Харченко је оценио да је Резолуција којом се оштро осуђује Русија због рата који води у Украјини штетна и по Уједињене нације.

"Резолуција као што је ова сама по себи није само штетна за садашњу, новонасталу ситуацију, штетна је и по УН. Резолуција је још један ударац у глобалном смислу, а за Србију су УН изузетно важне из разумљивих разлога", рекао је Боцан-Харченко.

На питање да ли се нешто мења у односима двеју земаља након што је Србија са још 140 земаља у УН подржала резолуцији која оштро осуђује Русију због рата у Украјини, руски амбасадор је изразио очекивање да ће односи двеју земаља наставити да се развијају.

"Разумемо и схватамо појаву притисака какав се врши на Србију, као и на друге земље у таквој ситуацији. Имајући у виду да смо пријтељске земље, пријатељски народи, договоре двојице председника, све што одређује наш дугорочни однос, надамо се да ћемо остварити све и да ћемо ићи и даље у развој наше сарадње и односа", рекао је Боцан-Харченко.

Истакао је да им је, као и свакој земљи и појединцу, важна и морална подршка.

"Председник Србије морао да мисли на државни интерес"

На питање да ли се састао са председником Александром Вучићем и шефом српске дипломатије, Боцан-Харченко каже да често разговарају.

"Имали смо разговоре и о Резолуцији, то је дипломатска активност која није за јавност. Нисмо правили притисак, само смо објашњавали свима наш однос и анализу нацрта који је веома штетан. Свака земља то ради у нади да ће друга страна прихватити објашњење, у Русији се одлично зна какав притисак без икаквих ограничења прави Запад", рекао је руски амбасадор.

Каже да зна да је председник Србије морао да мисли на државни интерес, будућност Србије му је на првом месту. 

Упитан зашто Русија деведесетих година није утицала у Савету безбедности УН да се тадашњој СР Југославији не уведу санкције, рекао је да је ситуација у Русији и у остатку света тада била другачија и да није могуће упоређивати те две ситуације, као и да не види ниједну тачку подударности.

Амбасадор Русије је, такође, одбацио могућност да Русија буде искључена из Савета безбедности УН.

"Неистина је да је циљ операције окупација Украјине"

На питање шта је циљ акције у Украјини и докле је Владимир Путин спреман да иде, Боцан-Харченко је поновио да је то заштита народа у Доњецку и Луганску, као и демилитаризација и ослобађање Украјине од неонацизма, те отклањање претње Запада из Украјине према Русији.

"Неистина је да је циљ окупација Украјине. Операција се развија и завршиће се чим буду испуњени циљеви", рекао је Боцан-Харченко.

Поновио је да није реч о инвазији, већ о специјалној операцији која има одређење циљеве.

Подсетио је на, како је рекао, дешавања након 2014. године, када је, тврди, створена потпуно антируска политика против руског народа, против руског језика, културе, традиције и самог темеља живота и преживљавања руског народа у Украјини.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи