Читај ми!

Вучић: Србија се на ГС УН придружила осуди напада на Украјину, нисмо подржали санкције Русији

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању јавности поводом развоја ситуације у Украјини, да су тектонске промене на светској политичкој сцени, а Србија се налази у тешкој ситуацији. Србија се на седници Генералне скупштине УН придружила осуди напада на Украјину, у тексту се нису помињале санкције, рекао је Вучић. Председник је изразио бојазан да ће доћи до избацивања Русије из УН, што би омогућило промену Резолуције 1244, која је важна због питања КиМ. Формирали смо девет или десет тимова који ће пратити ситуацију са нафтом, гасом, храном, каже председник. Формиран и тим за хуманитарну помоћ Украјини.

Александар Вучић говорио је о развоју ситуације у Украјини и плановима и мерама државе ради заштите привредног и финансијског система наше земље.

Вучић је рекао да му никада није било теже и да се у најлошијем расположењу обраћа у последњих десет година.

"Криза због рата у Украјини погађа драматично Србију. Оно што није лако објаснити је веза политике и економије, утицаја политике на економију, притисака на које смо изложени и свега што нам предстоји", рекао је Вучић.

Према његовим речима, од петка су се догодиле промене, цео свет је постао другачији за само три, четири, пет дана и ништа више није исто.

Све оно што смо јуче знали не личи на оно кроз шта пролазимо данас, каже председник Србије.

Тектонске промене на светској политичкој сцени, Србија се налази у тешкој ситуацији, рекао је он.

То није питање исправности нашег става већ невероватних околности које су нас довеле у тешку ситуацију, напоменуо је Вучић.

"У претходних 48 сати нисам обавештавао с ким смо били у контакту, не постоји представник ниједне важне државе а да нисмо разговарали. Разговарао сам са Урсулом фон дер Лајен, од представника Немачке, САД, Француске, размењивао поруке око свих важних питања – од гласања за декларацију и резолуцију до санкција које се уводе Русији", рекао је Вучић.

"Србија је суочена са огромним притиском у којем није питање можете ли као поједнац да нешто одржите или не", каже он.

Мало кога интересује шта се збивало 1999. године, рекао је председник.

Захваљујем се председници ЕК и председнику Европског савета и америчким представницима на коректности што су ме саслушали, каже он и додаје да њихова јавна мњења немају стрпљења ни трпељивости да чују било какав уравнотеженији став од најтврђе могућег против Русије. 

Србија се на седници Генералне скупштине УН придружила осуди напада на Украјину, рекао је Вучић.

У тексту се не помињу било какве санкције, али с наше стране је важно да осудимо урушавање територијалног интегритета било које земље чланице, истакао је Вучић.

"Србија је у претходним данима чувала своју позицију, од укупно 13 аката гласали смо за четири акта, а за девет нисмо могли, јер се тицало увођења санкција или банкарском сектору или авио-саобраћају или директно појединцима од Путина, Лавров, Пескова до свих осталих", рекао је Вучић.

Придруживали смо се свакој осуди нарушавања територијалног интегритета како год су они то називали.

"Сматрамо да то јесте принципијелна, озбиљна и одговорна позиција државе Србије, која никада није нарушавала међународно право", додао је Вучић.

"Притисци ће бити огромни"

Мислим да је ово тек почетак, притисци на нашу земљи биће огромни у наредном периоду, поручио је Вучић.

Указао је да ћемо присуствовати потпуном рушењу постојећег поретка. Нагласио је да Србију у наредном периоду очекује неколико политичких замки.

"Не због тога што брину о Русији и Украјини, не секира то много неке људе у региону, они све што раде раде да би срушили Србију. Видели сте да су Албанци упутили захтев да постану пуноправна чланица НАТО-а, а да су добили подршку Турске", каже Вучић.

Оно што могу да предвиђам, то је да ће нека од следећих иницијатива бити искључење Руске Федерације из УН, нагласио је.

"Већ видим иницијативе у одређеним земљама и то говорим због тога што нама следи и како то замишљају и Албанци на Косову и неки други. Планирају да на основу члана 6 Повеље УН поведу расправу о избацивању Русије из УН, после тога остаје притисак на Кину да дође до промене Резолуције 1244 и после промене Резолуције 1244 немамо правни основ по којем бисмо се позивали на међународно право и очување нашег територијалног интегритета, као што га данас имамо, и затим следи прознање земаља НАТО-а и ЕУ, оних које то до сада нису урадиле, о независности Косова", поручио је Вучић.

Истакао је да је то идеја албанских лобиста и да су то представљали међународним представницима.

"Да ли је то могуће или није – уопште не искључујем ту могућност. Да ли ће неко да каже да технички није могуће, свашта сам мислио да није могуће, а у ова три-четири дана сам видео да је могуће", навео је Вучић.

Поручио је да је то само један део проблема. Други део проблема, како каже, јесте да, уколико будемо чували нашу позицију, даље угрожавање економске позиције Србије, кроз мање инвестиција у будућности.

Председник Вучић истакао је да је Србија једина земља на територији Европе која није увела санкције Русији.

Вучић је то рекао одговарајући на питање какву реакцију Русије очекује после гласања Србије у УН и да ли је угрожена цена гаса и снабдевање и додао да после оног што је данас урадила БиХ, Србија једина у Европи која није увела санкције Русији.

"Србија има двоструко више пшенице од својих потреба"

Председник Србије каже да грађани не треба да брину и да ће хране бити довољно за домаће потребе, па чак и за извоз.

Вучић је рекао да су наручене велике количина млека у праху које треба да стигну, а да је све остало од резерви хране обезбеђено.

Према његовим речима, Србија има пшенице двоструко више него што јој треба, а посађена је на 620.000 хектара.

Рекао је да је Северна Македонија тражила 50.000 тона пшенице и 25.000 тона кукурза и да то може одмах да јој се испоручи, као и да ће имати пшенице и кукуруза и за регион, Црну Гору, Албанију, БиХ.

Има довољно брашна типа 500, каже председник и додаје да ће га бити довољно и за хлеб "сава".

Када је реч о мерама које ће бити предузете, Вучић је рекао да се још неће ограничавати извоз. 

Вучић је рекао да постоје потенцијални проблеми са извозом јагода и јабука у Русију, али да ће за домаћу употребу бити довољно воћа и поврћа од парадајза, краставца, вишње и трешње.