Читај ми!

Дачић за РТС: Они који траже да уведемо санкције Русији су против Србије

Председник Скупштине Србије у техничком мандату Ивица Дачић каже за РТС да Србија нема интереса да води политику у складу са интересима запада и истока, него у складу са сопственим интересима. Онај ко тражи да уведемо санкције Русији није против Русије, него против Србије, сматра Дачић.

Ивица Дачић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да догађаји у и око Украјине условљавају изборну кампању мањег интензитета него што би то било нормално месец дана уочи избора.

"Ми смо сада у ситуацији када се од нас очекује да се сврстамо на нечију страну. Сви полазе од својих интереса. Логично је да и Србија полази од својих интереса. Ми немамо интереса да водимо политику у скаладу и са очекивањима истока и запада, него са нашим интересима. Уважавам шта говоре из Брисела, али је наша обавеза да усклађујемо спољну политику са политиком ЕУ постепено до уласка у ЕУ", рекао је Дачић.

Дачић је упитао када је то улазак у ЕУ, да ли је то сутра.

"Да ли ће то они нама да кажу да ћемо сутра да уђемо у ЕУ да бисмо данас могли да ускладимо нашу политику. Не, кажу то је за 10, 20 или 30 година. Па добро, ми ћемо нашу спољну политику да ускалдимо за пет, 10 или 20 година. С друге стране, хоће ли да повуку признање Косова и Метохије? Да ли ће да престану са нарушавањем територијалног интегритета Србије, а не да Србију тера да уведе санкције против земље која највише штити наше националне и државне интересе", упитао је Дачић.

"Србија поштује принцип територијалног интегритета" 

Дачић је рекао да Србија поштује принцип територијалног интегритета, али да га она није нарушила.

"Поштујемо све жртве, Украјина је колатерална штета. Да ли је икоме од тих који тако лицемерно траже од Србије да се придруже свему томе што говоре, да ли је икога од њих погодило то када су погодили зграду РТС-а исто као што их погађа то што је погођен телевизијски торањ у Украјини. Да ли их погађају цивилне жртве деце у Србији, болнице. Па није ваљда да болница у Харкову сада више боли америчке грађане него наше жртве у Србији", упитао је Дачић.

Дачић је навео да је то "лицемерје недопустиво и неприхватљиво за Србију"

Према његовим речима, онај који тражи да уведемо санкције Русији није против Русије, него против Србије.

"Они ће сутра да траже да се КОсово прими у НАТО, сутра ће да траже да Косово уђе у УН. А коме ћемо да се обратимо, Русији. Ако им уведемо санкције немамо коме да се обратимо. Вратите нам принцип територијалног интегритета, поништите признање Косова, спремни смо да разговарамо", навео је Дачић.

Наводи да је Албанија 100 одсто усагласила са политиком ЕУ, а нису добили ни почетак преговора.

"Александар Вучић је под великим притисцима, али као што је било на седници Савета за нацоналну безбедност, на Влади, и у нашем обраћању, ми се залажемо за принцип територијалног интегритета, сматрамо да није добро што је нарушен територијални интегритет Украјине, али смо и сведоци да исти ти који сада нападају Русију су нарушили наш територијални интегритет и бомбардовали ову земљу. Не може се агресија против Србије звати 'Милосрдни анђео', а ово звати бруталном инвазијом Русије на Украјину. Нешто ту није у реду са моралним принципима", сматра Дачић.

"Водимо политику у свом интересу" 

Дачић напомиње да ми нисмо "пијуни ни истока, ни запада".

"Доста смо ми гинули за неке треће. Ми треба да водимо рачуна о својим интересима", истиче Дачић. 

Амбасадори ЕУ и Квинте који носе слогане о територијалном интегритету, они Србији кажу да не могу да утичу на Куртија, додаје Дачић.

"Курти је велесила, какав Путин. Курти је тај који може да забрани Србима да гласају на КиМ. А Квинта, НАТО и остали не могу да утичу. Докле ћете да лажете више? То је брутално лицемерје према Србији и тако се не може нико понашати. Ми водимо политику у свом интересу. Не можемо да сечемо грану на којој седимо", казао је Дачић. 

Дачић је рекао да му је жао што се то дешава у Украјини, јер је реч о братском народу.

"Од Србије се тражи да се експресно изјасни, да се уведу санкције Русији. Када је Хитлер ушао у Украјину, САД нису објавиле рат. Подсетићу, Хитлер је у мају напао Совјетски савез, а САД су биле неутралне и објавиле су рат Хитлеру када је Јапан напао Перл Харбор", наводи Дачић.

Ниједна велика сила, указује Дачић, неће дозволити да јој, на пример, до зидина Кремља дође НАТО. 

"Ми саосећамо са свим патњама. Бранимо принцип територијалног интегритета, али морамо да бринемо за наше интересе. Ако мислите сада да уведемо санкције Русији, то значи да ће Косово бити примљено у Уједињене нације", казао је Дачић.

У 12 сати расписивање председничких избора  

Истиче да данас у 12 сати расписује председничке изборе у складу са овлашћењима.

"Избори ће бити одржани 3. априла. Предаја листа се завршава истог дана када и за парламент. Данас почињу изборне радње. Ко прикупи потписе РИК је задужен за даљи ток тог изборног процеса. У наредних десетак дана се предају листе кандидата и за председника, али и за парламентарне и локалне изборе. Председник Републике има свој мандат који му траје до краја маја и он је у пуном мандату до избора. Једино је Влада у техничком мандату", закључио је Дачић.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво