Читај ми!

Игрутиновић: Не очекујем било какво војно мешање треће стране у Украјини

Аналитичар са Института за Европске студије др Милан Игрутиновић оцењује да су дешавања у Украјини војни крешендо вишемесечне кризе која је сад добила обрисе правог рата. Међутим, искључује могућност да буде било каквог војног мешања треће стране.

"Улазимо у фазу која нема потпуно познат исход. Ратне операције ће се зауставити у неком тренутку и онда улазимо у нову еру односа у Европи", рекао је Игрутиновић у Јутарњем програму РТС-а.

Напомиње да ескалација кризе до овог нивоа, односно до початка ратних операција, није била потпуно извесна до прошле недеље, када су руске војне припреме попримиле облик "преко класичних војних вежби". Од понедељка, са признавањем независности Доњецка и Луганска, то се могло наслутити.

"С обзиром на политичку и медијску увертиру, то инсистирање да тамо постоји перманентан оружани сукоб, Русији није преостало ништа друго сем да војно реагује", указује Игрутиновић.

Подсећајући да је председник Владимир Путин рекао да циљ војних операција није "освајање Украјине" нити негирање њене државности, Игрутиновић оцењује да би политички циљ Русије могао бити да се у Кијеву појави нека друга власт која ће можда бити више наклоњена Москви.

Тако би, како је објаснио, могло да се анулира оно што је Русија доживљавала ко претњу још од дешавања на Мајдану с краја 2013. и почетком 2014. године.

Цртање нове војно-политичке линије на истоку Европе

Игрутиновић тврди да је сасвим јасно да неке спољне војне интервенције неће бити.

Руска претња која је дошла из уста председника Путина ("сви који размишљају да се умешају суочиће се са последицама"), жели да нагласи да је ово на неки начин "интерна ствар" и да неће трпети мешање с стране, оцењује сарадник Института за европске студије.

Очекује да ће пакет санкција ЕУ бити значајно јачи и обимнији од онога што је Русији уведено 2014. године, као и да ће наредних дана и Србија ће бити питана да се прикључи тим санкцијама.

Претпоставка је, каже, да Русија не жели борбу у градовима већ жели да што брже анулира војне капацитете Украјине, да заобиђе градове и да одржи стратешке комуникације – мостове, електране, железничке чворове – како би на неки начин убрзала колапс украјинске власти, коју она заправо прижељкује.

Ипак, за сада није сасвим извесно ко би евентуално могао да буде нови партнер Русије у Кијеву.

Игрутиновић ја закључио да се, с почетком војних операција у Украјини, црта нова, много тврђа војно-политичка линија на истоку Европе.

"Сасвим је извесно прегруписавање НАТО снага на источном крилу. Извесно је да ће доћи до великог повећења и сталног утврђивања НАТО снага и да ћемо на крају овог сукоба имати једну врло тврду линију која неће бити само политичка, него ће бити и те како и војна", објаснио је Игрутиновић.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво