Читај ми!

Бисенић: Акција Русије у Украјини ће темељно променити Европу

Војну акцију коју је Русија покренула у Донбасу и још неким градовима Украјине, дипломата, новинар и публициста Драган Бисенић за РТС оцењује као операцију великог ризика која ће темељно променити Европу. Каже да се Србија налази у тешком положају – између политичког реализма и пријатељства са Русијом и поштовања начела суверенитета и интегритета једне државе.

Бисенић каже да је, према његовом мишљењу, почетак војних акција Русије у Донбасу пораз дипломатије која се, сматра, не може заменити оружјем.

Бисенић констатује да је 15. фебруара када је Владимир Путин примио немачког канцелара Олафа Шолца, кога је охрабрио речима да ће се Русија придржавати споразума из Минска, да би онда стигли извештаји ОЕБС-а о кршењу примирја у Доњецку и Луганску која су се мерила у хиљадама.

Нагласио је да је Путин у свом обраћању тренутну ситуацију упоредио са 1941. годином, рекавши да је нечињење тада СССР коштало много, па се ова акција предузима да би се негативне последице предупредиле.

Наводи да је Русија имала три опције испред себе: мању акцију која би представљала само упад у Донбас, средњу која би ишла до реке Дњепар и велику операцију која би укључивала целу Украјину.

Како наводи, засад имамо спорадичне акције и на западу Украјине близу Лавова, који је, како наглашава, ближе Бечу него Донбасу.

Додаје да се засад не може знати како ће се акција даље одвијати, подсећајући да је Украјина земља од 40 милиона становника, већа од Француске.

"Ово је акција великог ризика која ће темељно променити Европу", сматра Бисенић.

О одустајању Немачке од "Северног тока 2"

Како каже, Брисел се налази у подређеном положају јер је све почело као дијалог Вашингтона и Москве.

Очекује се да ће најтежи део новог пакета санкција ЕУ према Русији бити у суштини одустајање Немачке од гасовода "Северни ток 2". С друге стране, о решености Русије сведочи њена спремност да плати ту цену.

Према његовим речима, све те мере нису ни упола тешке као санкције које је претрпела СРЈ двадесетих година прошлог века јер је, како каже, много је лакше увести тотални ембарго према једној малој земљи.

Подсећа да се Русија последњих месеци често позивала на преседан бомбардовања СРЈ 1999, што се некима чинило као нешто веома далеко.

Бисенић сматра да новонастала ситуација неће проћи без последица по наш однос са Русијом.

"Имамо озбиљан и трагичан развој догађаја за целу Европу који неће проћи без последица по наш однос са Русијом", каже Бисенић.

Осврнувши се на заказивање седнице Савета за националну безбедност, Бисенић подсећа да је Русија наш велики спољонополитички пријатељ који нас штити у Савету безбедности УН, а с друге стране, морамо да се придржавамо и других начела.

"Налазимо се између политичког реализма и пријатељства са Русијом и поштовања начела суверенитета и интегритета једне државе. Сврставање уз било које од ова два начела може нам донети велике тешкоће, закључује Бисенић.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво