Читај ми!

Четрнаест година од самопроглашења косовске независности – већина младих Албанаца би у емиграцију

Пре 14 година Приштина је једнострано прогласила независност. Док је дијалог Београда и Приштине и даље у блокади, грађани су прилично незадовољни стањем на КиМ. Према последњим истраживaњима, чак 54 одсто анкетираних би наставило живот у иностранству.

Нису само Срби незадовољни тренутним положајем већ и већина Албанаца. Овдашња власт се суочава са захтевима грађана, који су прилично незадовољни стањем на КиМ. Незадовољни су пре свега због поскупљења струје и осталих енергената.

Економски развој је нижи од очекиваног, а примања су мала.

Око 200.000 пензионера има најмања примања у региону. Кажу да су са незадовољном младом популацијом довели Аљбина Куртија на чело владе јер им је обећао повећање пензија, али је повећање изостало у мери у којој су то очекивали.

Пословни амбијент на КиМ је прилично лош, али и позиција коју заузима у међународној заједници.

"Четрнаест година од проглашења независности, многи грађани су мислили да ће бити бржег економског развоја, интеграција и представљања Косова у свим међународним механизмима. И даље смо изоловани од целе Европе. Имамо незапосленост и незадовољство већине грађана и то је разочаравајуће за све нас", каже председник косовског пословног савеза Агим Шахини.

Више година Европска унија одбија да житељима КиМ одобри безвизни режим. Дан уочи обележавања 14 година од једнострано проглашене независности, објављена су истраживања према којима би 54,8 одсто житеља КиМ емигрирало.

Најзаинтересованији за одлазак су млади старосне групе од 18 до 25 година, од којих је 73 одсто изразило спремност да емигрира.

Као и сваке године на овај дан, главна улица у Приштини украшена је заставама плаве и жуте боје, а пригодним манифестацијама власт обележава годишњицу једнострано проглашене независности.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво