Читај ми!

Кина оштро критиковала Бајденову одлуку о авганистанском новцу

Кина је оштро критиковала одлуку администрације америчког председника Џозефа Бајдена да половину средстава авганистанске централне банке депонованих у САД преусмери у фонд за обештећење жртава напада 11. септембра 2001. године, оцењујући потез Вашингтона као "пљачку".

Кинеске власти су, у коментару који је објавио Женмин жибао (енгл. People’s Daily), навеле да преусмеравање око 3,5 милијарди долара у те фондове представља "утрљавање соли у ране милионима Авганистанаца".

Уредбом председника САД Џозефа Бајдена, потписаном у петак, 3,5 милијарде долара авганистанске имовине која се налази у САД преусмерено је у фонд за обештећење породица америчких жртава из напада на Светски трговински центар 11. септембра 2001. године.

Тај износ представља половину укупног износа новца који су авганистанске власти депоновале у САД пре доласка талибана на власт.

Женмин жибао подсећа да се 22,8 одсто укупног броја Авганистанаца суочава са озбиљним недостатком хране, те да Вашингтон са "моралних висина и без осећаја кривице ускраћује новац изгладнелим Авганистанцима".

Коментари које објављује овај дневник, суштински, представљају ставове кинеских власти о кључних спољнополитичким питањима.  

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво