Читај ми!

Скупштина Србије прогласила промене Устава

Српски парламент прогласио је промене Устава из области правосуђа које су грађани изгласали на референдуму одржаном 16. јануара.

Проглашени су Акт о промени Устава Републике Србије и Уставни закон за спровођење Акта о промени Устава Србије.

Седници су присуствовали премијерка Ана Брнабић и чланови њеног кабинета, представници дипломатског кора као и представници правосуђа.

Председник парламента Ивица Дачић подсетио је да је Скупштина двотрећинском већином усвојила акт о промени Устава Србије и донела одлуку о расписивању референдума ради потврђивања акта.

Прописано је да акт о промени Устава ступа на снагу када га прогласи Народна скупштина.

"Желим још једном да се захвалим свима који су учествовали у огромном послу уставних промена. Србија је направила велики искорак у области владавине права и у дубоком је интересу Србије и њених грађана. Захваљујем грађанима који су гласали", рекао је Дачић.

"То ће остати и као аманет овог сазива Народне скупштине, да је то редак пример да се актуелна власт одрекла дела својих овлашћења, нарочито када је реч о кадровској проблематици, вредност је утолико већа", оценио је Дачић.

Дачић је додао да је могуће да ће Скупштина пре расписивања избора још једном заседати.

Измене Устава свечано су проглашене уз интонирање химне "Боже правде", а испред Дома Народне скупштине била је постављена Гарда.

Према коначним резултатима референдума о промени Устава Србије у области правосуђа, "за" је гласало 59,62 одсто гласача, док је "не" заокружило 39,35 одсто грађана изашлих на биралишта.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво