Читај ми!

Старовић о писму америчких конгресмена: Мали успех који мења динамику односа великих сила према региону

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Страовић каже за РТС да је писмо групе од 16 америчких конгресмена у којем од председника Џозефа Бајдена траже унапређење односа САД и Србије важна вест, која показује да се Србија променила и да има капацитет да широм света о себи пројектује праву слику.

Група од 16 америчких конгресмена објавила је пре неколико дана писмо подршке Србији у којем се инсистира на унапређењу односа Сједињених Америчких Држава и Србије.

Конгресмени су се обратили америчком председнику Џозефу Бајдену како би га охрабрили да, у светлу 140 година дипломатских односа САД и Србије, његова администрација ради на продубљивању односа две земље.

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић каже да је то веома важна вест и резултат преданог рада Амбасаде Србије у Вашингтону у претходних годину и по дана.

"Марко Ђурић је својим радом фактички удвостручио број чланова српског кокуса у америчком Конгресу, а то је нека врста групе пријатељства са Србијом. Имамо писмо које је потписало 16 конгресмена из обе политичке партије. То је веома важно јер није партијска ствар", наглашава Старовић.

Каже да се лично не сећа да је Србија икада имала ту врсту подршке у америчком Конгресу, односно толики број чланова који би потписали такво писмо.

"За ову активност Србија није анагажовала никакву лобистичку агенцију, већ је то искључиво плод деловања наше дипломатије у Вашингтону", истиче Старовић.

"Приштина уљуљкана у априорној подршци САД"

Старовић каже да је ова вест изазвала висок степен незадовољства код албанских политичара у Приштини, пре свега због чињенице да су, како истиче, уљуљкани у некој врсти априорне и безрезервне подршке САД.

"Навикли су на то да ће се из Вашингтона увек ситуација на Балкану посматрати на један бинаран начин, где имамо апсолутне савезнике и апсолутне ривале, где ће у таквој поставци за Србе бити резервисана улога лоших момака", објашњава Старовић.

Истиче да је то матрица изграђена деведесетих година 20. века, али да у Приштини не могу да схвате колико се Србија променила и како има капацитет да широм света о себи пројектује праву слику.

"Далеко од тога да смо дошли до тачке преокрета, мора се на томе још много радити, али мислим да су ово мали успеси који полако мењају динамику односа великих сила према нашем региону", каже Старовић.

"Односи Београда и Будимпеште на историјском максимуму"

Министар спољних послова Србије Никола Селкаовић у понедељак се састао са својим мађарским колегом Петером Сијартом са којим је разговарао о доброј сарадњи Србије и Мађарске.

Немања Старовић каже да се односи Београда и Будимпеште налазе на историјском максимуму и истиче да је то добар и редак пример како лидери својим стратешким визијама могу да промене ток историје.

"На делу можемо да видимо колико су се односи променили и унапредили за само десетак година. Оно што је пре десет година било незамисливо, данас представља реалност српско-мађарских односа. Не говорим само о политичкој и економској сарадњи, већ и о томе колико се променила слика једног и другог народа, једне и друге државе", наглашава Старовић.

Истиче да је до пре десет година било незамисливо, а да данас грађани Србије здушно и са топлим емоцијама навијају за спортске репрезентације Мађарске.

"Ради се о стратешком опредељењу, где је препозната чињеница да су за нас ови оквири Западног Балкана важни, али и сувише уски и да морамо направити искорак према ширем окружењу и старим суседима. Будимпешта за нас представља капију Европе", објашњава Старовић.

Министар Селаковић данас креће у посету земљама Западне Африке, а Немања Старовић каже да ће "турнеја" обухватити три важне државе - Габон, Екваторијалну Гвинеју и Сао Томе и Принсипе.

"То су државе које су наши традиционални пријатељи. Јесу удаљене и јесмо негде на њих заборавили, али чини ми се да смо почевши од организације велике конференције Покрета несврстаних земаља у октобру почели да обнављамо те везе", наглашава Старовић.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво