Читај ми!

Вучић: Младима најмање још по сто евра до почетка јуна

Председник Србије Александар Вучић најавио да ће за младе људе бити издвојено по најмање још сто евра до краја маја, најкасније почетком јуна. Изјавио је да је данас издат налог да се обезбеде довољне резерве прехрамбених производа.

Александар Вучић је за телевизју Хепи изјавио да се састао са премијерком Аном Брнабић, министром финансија Синишом Малим и најавио нову помоћ за младе старости од 16 до непуних 30 година.

За младе људе, којима је почетком фебруара исплаћена помоћ, биће издвојено најмање по још сто евра до краја маја, најкасније почетком јуна, свакако пре Видовдана, рекао је Вучић.

"Дакле, продужићемо тај рок са 16 до непуних 30 година. То је још око 102 милиона евра које ћемо издвојити за младе људе", напоменуо је председник и приметио да то "неће бити пре избора".

Председник је навео и да у четвртак почиње исплата по 20.000 помоћи за пензионере. 

"Ми тиме показујемо да у време короне, кризе за коју нисмо криви, како енергетске, тако и инфлаторне у целом свету, желимо да помогнемо људима, да подстакнемо додатну потрошњу, као што подстичемо додатне инвестиције и извоз, да бисмо економски раст подигли на виши ниво. То је суштина напретка и шта можемо да урадимо за људе", истакао је Вучић.

"Преговарамо са 92 инвеститора, вредност 7,3 милијарде евра"

Председник је изјавио да се у овом тренутку преговара са 92 инвеститора о евентуалном улагању у Србију, а укупна вредност инвестиција је 7,3 милијарде евра. "То је више од 35.000 нових радних места", нагласио је Вучић.

Истакао је да је рекордна запосленост у Србији - преко 2,3 милиона запослених, додајући да чак недостају различити профили, а посебно занатлије, заваривачи, возачи, бравари механичари, електричари...

Председник је поручио да је важно да се настави низ успешних година у погледу привлачења страних директних инвестиција, али и да се морају јачати домаћи инвеститори.

Додао је да ће ускоро у Србију почети да се враћају и лекари, као и медицинске сестре. Поновио је да верује да ће у мандате нове владе, односно до краја њеног мандата, просечна плата бити 1.000 евра, а просечна пензија 500 евра.

Констатовао да у томе државу може да омете једино нека нова економска криза, наводећи да верује да ће Русија и Украјина наћи мирно решење проблема, те онда неће бити бриге за будућност континента.

Издат налог да се обезбеде довољне резерве хране

И поред тога, рекао је да је данас издат налог да се обезбеде довољне резерве шест прехрамбених производа, уља соли, брашна, али и грашка, пасуља, конзерви...

"Морамо да убацимо и да набављамо додатне количине дизела, бензина. Све то да купимо, а да не угрожавамо висину јавног дуга, и то радимо", рекао је Вучић.

"Србија није презадужена"

Председник је негирао тврдње да је Србија наводно у дужничком ропству Кине и истакао да наша земља није презадужена већ напротив, пошто је БДП у 2021. био вредан 53 милијарде евра, док је пре само девет година износио 32 милијарде.

Такође, истакао је да је Србија мирна све док је јавни дуг испод 60 одсто БДП-а и додао да сада износи 51,6 одсто.

Вучић је навео да је 2012. године јавни дуг био 56 одсто БДП-а, али да је вредност БДП-а била 32 милијарде евра.

"Разговори са Ескобаром и Лајчаком били тешки и озбиљни"

Вучић је оценио да су разговори са међународним преговарачима, Габријелом Ескобаром и Мирославом Лајчаком, били добри, тешки, озбиљни и одговорни, али да не може да говори о детаљима.

Поновио је да је са Аљбином Куртијем увек спреман да разговара, иако у томе не види, како каже, претерани смисао.

На питање како коментарише изјаву новог америчког амбасадора у Србији, који долази ускоро, Кристофера Хила, да ће САД Србији понудити оно што није била у стању ни Русија ни Кина, Вучић каже да је Хил близак пријатељ америчког председника, доајен амричке дипломатске сцене којег познајемо.

"Искуства нам нису лака, али ћемо морати да сарађујемо", рекао је председник.

"Увек ћу осудити антисрпски приступ Ђукановића"

Председник је рекао да ће увек и на сваком месту да осуди изразито антисрпски приступ црногорског председника Мила Ђукановића и неистине о малигном утицају Срба и Србије.

Поводом Ђукановићеве изјаве после смене председника црногорске скупштине Алексе Бечића да је пропала "великосрпска агресија" на Црну Гору, Вучић је рекао да се Ђукановићу још привиђају различите ствари.

"Одлично сам разумео поруку. Немам проблем ни са чим, али он мора да зна да ћу увек да штитим српски народ и да браним Србију, знам колико то опасности носи, знам све ", истакао је Вучић.

"Највећи проблем у БиХ биће бошњачко-хрватски односи"

Вучић је говорио и о ситуацији у БиХ, и затражио поштовање Дејтонског споразума, оцењујући да ће на предстојећим изборима највећи проблем бити бошњачко-хрватски односи.

Осврнуо се на увођење санкција Милораду Додику и додао како странцима увек каже да не разуме зашто то раде.

"Не мислим да ће санкције донети било какав резултат ни против Милорада Додика, ни против његових сарадника", рекао је Вучић.

На питање у вези са иницијативом да Турска и Србија помогну у решавању проблема у БиХ, рекао је да га је турски председник Тајип Реџеп Ердоган питао да ли је спреман да разговарао томе и да му је одговорио да су за њега тема ауто-путеви.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се