Читај ми!

Захтев да се УНДП и ЕУ повуку из пројекта обнове куће Џафера Деве

Српска стручна и цивилна јавност на Косову и Метохији противе се обнављању куће Џафера Деве у јужном делу Косовске Митровице, истичући да је био нацистички колаборациониста одговоран за смрт Јевреја, Срба и припадника других неалбанских заједница током Другог светског рата.

Покретач обнове је министарство културе у Приштини, а мисија УНДП-а на Косову и Метохији започела је прошле недеље рестаураторске радове на кући Џафера Деве у Косовској Митровици, представљајући је "једним од најистакнутијих места наслеђа".

Обнова ће бити обављена у оквиру пројекта Европске уније који доприноси да "Културно наслеђе буде покретач дијалога међу заједницама и социјалне кохезије".

Циљ је да кућа нацистичког сарадника буде претворена у културни центар, а Срби на Косову и Метохији очекују да пројекат буде обустављен.

Председник општине Северна Митровица Милан Радојевић истиче да међународне институције треба да се повуку из овог пројекта.

"Очекујемо од међународних институција, од УНДП-а и од Канцеларије ЕУ, пре свега да се повуку из овог пројекта, да упуте јавно извињење жртвама ратног злочина Џафера Деве. Ћутање владе у Приштини показује какав је њихов однос према нацизму, фашизму и ратним злочинима", рекао је Радојевић.

Претходно је потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић упутила писма представницима ЕУ и УНДП и затражила да се пројекат реконструкције куће Џафера Ибрахима Деве у Косовској Митровици не реализује.

четвртак, 16. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара