Читај ми!

РИК одбио приговор Суверениста

Републичка изборна комисија вечерас је оценила као неоснован приговор Саше Радуловића, законског заступника Суверениста, а тицао се рокова за спровођење референдума ради потврђивања акта о промени Устава Србије.

РИК је одбацио приговор Саше Радуловића, рекао је председик РИК Владан Димитријевић и нагласио да сматра да нема основа за закључак да је учињена неправилност.

Радуловић је, како је Димтиријевић рекао, поднео приговор против извештаја о укупним резултатима рефередума.

"Поднослиац наводи да је извештај у супротности са Уставом услед чега мора да буде поништен, јер Устав децидирано прописује да када се акт стави на потврђивање да се грађани изјашњавају најкасније у року од 60 дана од усвајања акта о промени Уства, да га је Скупштина усвојила 30. новембра и да је Уставом прописан рок за изјашњавање протекао 29. јануара, да изјашњавање није окончано до дада, јер је на бирачком месту 59 у општини Вождовац спроведено гласање 2. фебрура", рекао је Димтиријевић.

Радуловић је, додао је, навео да из тих разлога РИК није могао да донесе извштај о укупним резултатима рефередума, и предложио да Комисија усвоји приговор и поништи извештаје о укупним резултатима рефередума.

Димитријевић је између осталог додао да је Општинска комисија РИК-у доставила извештај о гласању на општини избора 2. фебруара.

"У складу са чињеничним правним стањем у свему смо поступили у складу са законским прописима у погледу утврђивања резутлата републичког рефередуму одзаном 16. јануара и поновљеног на девет места 23. јанура и на једном 2. фебрура те да је оспорени извештај правилно донет по окончању поновог гласања 2. фебруара ...", навео је он.

Додао је да је све протекло по закону, те да је оспорен изверштај правилно донет.

Како каже, РИК је била дужна као надлежни орган, да спроведе референдумски поступак у роковима и поступку утврђеном прописима и сматра да је у свему испоштована одредба из Устава у погледу рока.

Нагласио је да супротна тумачења не би била у духу правног система Србије оличеног у самом Уставу.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи