Читај ми!

Си: Челично пријатељство са Србијом, односи издржали тест времена

Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је у разговору са председником Србије Александром Вучићем да су билатерални односи издржали тест времена и похвалио "челично пријатељство" између две земље, пренели су кинески медији након састанка два лидера у Пекингу.

Си Ђинпинг је на састанку нагласио да постоји висок ниво узајамног политичког поверења и да билатералне везе Србије и Кине представљају модел за међународне односе, пренела је агенција Синхуа.

Кинеско-српска сарадња је значајно порасла што је довело до многих успешних инфраструктурних и енергетских пројеката, истакао је Си и додао да су Кина и Србија пружиле подршку једна другој од почетка избијања пандемије ковидa 19, преноси мрежа ЦГТН.

Председник Кине је додао и да две земље треба да развијају односе у стратешкој и дугорочној перспективи и да чврсто подржавају међусобне кључне интересе.

Две земље требало би да унапреде висококвалитетну сарадњу у оквиру Иницијативе "Појас и пут" и да претворе кинеско-српско традиционално пријатељство у опипљивије плодове сарадње који ће више користити грађанима оба народа, навео је Си.

Кина је спремна да пружи подршку Србији у борби против пандемије ковида 19 и у јачању сарадње у заједничкој производњи вакцина и економском опоравку, закључио је кинески председник.

Председник Србије је, како је пренето, захвалио кинеском лидеру и народу на топлој добродошлици и похвалио церемонију отварања Зимских олимпијских игара којима је јуче присуствовао.

Рекао је да је Србија истински пријатељ Кине и да је поштује, истакавши да никакав притисак ни проблем неће променити то пријатељство.

Вучић је рекао да је Србија чврсто уз кинески народ када је реч о, како наводи ЦГТН, кључним кинеским интересима, као што су Синђанг и регион Тајвана.

Влада Србије спремна је да интензивира сарадњу са Кином, како у трговини и инвестицијама, тако и у културној размени, рекао је Вучић, пренели су кинески медији.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво