Читај ми!

Брнабићева у Бриселу на састанку Савета за стабилизацију и придруживање, које теме су на столу

Председница Владе Србије Ана Брнабић предводи државну делегацију у Бриселу на састанку Савета за стабилизацију и придруживање Србије Европској унији. Циљ састанка је преглед општег напретка Србије у процесу приступања, унутрашњим реформама, али и у спољној и безбедносној политици. Премијерка и чланови делегације разговараће са свим највишим званичницима Уније.

Савет за стабилизацију и придруживање замишљен је као формат састанка на ком су, са једне стране, представници свих земаља чланица ЕУ, које предводи шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, а са друге стране, делегација Србије, коју предводи премијерка Ана Брнабић, ту је и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

То је формат који би требало да направи пресек стања и да свеобухватну слику у укупним односима Србије и ЕУ и напретка у преговорима о чланству.

На столу ће бити политички и економски критеријуми, али и питања ситуације у региону, дијалога Београда и Приштине, као и пандемије и европске помоћи у тој области.

У припремном документу, такозваној заједничкој позицији ЕУ уочи састанка, у који је РТС имао увид, могу да се виде и теме које ће бити на столу и током састанка.

Ту се наводи да ЕУ поздравља кораке који су учињени у уставној реформи која треба да води јачању независности правосуђа. Србија се позива да убрза реформе у области правосуђа, као и у борби против корупције и организованог криминала, медијским слободама и домаћем третману ратног злочина.

У том припремном документу се позивају власти да недвосмислено комуницирају у јавности Србије о свом европском опредељењу. Помиње се, као важна ставка, дијалог Београда и Приштине. Очекује се од Београда и конструктивни ангажман, уз важну напомену да се од обе стране очекује пуна примена већ постигнутих споразума.

И изборни процес у Србији је једна од тема. Ту се каже да се од Србије очекује, како би се ојачало поверење у изборни процес, да примени у потпуности све налазе и мере које су препоручене током међупартијског дијалога уз посредство ЕП.

Премијерка ће током дана имати и серију састанака са највишим званичницима Уније, укључујући председницу ЕК Урсулу фон дер Лајен, председника Европског савета Шарла Мишела, новоизабрану председницу ЕП Роберу Метсолу, и серију састанака са комесарима и члановима ЕК.

Први од тих састанака је био са председником спољнополитичког одбора ЕП Дејвидом Мекалистером. Премијерка се састала и са комесаром за проширење Оливером Вархељијем. 

Тема тих састанака, како јавља извештач РТС-а из Брисела, јесте дијалог Београда и Приштине, као и преузети кораци у вези са уставним реформама.  

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се