Читај ми!

Вучић о сазнањима МУП-а о атентату: Расписане потернице, надлежни предузимају мере

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је једна земља ЕУ проследила сазнања о претњама за атентат и да надлежни органи предузимају све мере да се то спречи. Вучић је казао да се за помоћ од 100 евра за младе од 16 до 29 година пријавило до сада њих 948.000, као и да ће та помоћ бити исплаћена 1. фебруара, а да ће 10. фебруара и сви пензионери добити помоћ од по 20.000 динара.

Александар Вучић је за ТВ Пинк изјавио да надлежни органи имају све податке, да су расписали потернице и трагају за одређеним особама.

Вучић је рекао да је та земља ЕУ била веома коректна и фер. Они су написали одакле треба да стигне оружје, имају име, рекао је Вучић у интервјуу у вагону воза Штадлерове гарнитуре, који је Србија купила.

Навео је да су стотине милиона евра, па и милијарда, уложене у дестабилизацију Србије, и то су, каже, разлози нових напада.

Александар Вучић је оценио да су могући разлози да неко припрема атентат на њега чињеница да је много урађено великим хапшењима против нарко-картела у Србији, али и зато што је многима у интересу дестабилизација Србије.

"Сигуран сам да смо много тога урадили великим хапшењима нарко-картела у Србији и они не могу да функционишу ако немају на ширем плану подршку одређених државних структура. Ту нису у питању 10 милиона евра, већ стотине милиона, и милијарде евра. Ја никог од тих лица, чија имена сам добио, нисам никада нити видео, нити чуо. Не постоји лична ствар. Такође дестабилизација Србије многима би била у интересу. То су неки могући разлози", рекао је поводом сазнања да се припрема атентат на њега.

Информације добио 14. јануара 

Нагласио је да је важно да се чува стабилност, да држава настави борбу против нарко-картела, да нема заштићених, да су сви једнаки пред законом.

 

"Обичног човека не занима да ли неко прети мени, или не. Људе интересује да ли ће неко њиховој деци, када их одведу у школу, на спортско такмичење, дати дрогу. Ту морамо да будемо снажнији и јачи. Такође им значи да ли су им деца безбедна када изађу у град, да су органи реда ту да их заштите, да имамо безбедне и сигурне улице", истакао је председник.

Вучић је објаснио да је 14. јануара добио информације о планираном атентату, и да је то једна земља ЕУ проследила нашим властима.

Казао је да се ради о оперативним сазнањима, у којима има доста детаља.

Вучић је рекао да је тог 14. јануара морао да ради, као и наредне дане, те подсетио да 16. јануара, када се обратио јавности, ниједном речју то није поменуо.

Међутим, додаје, пошто је превише људи у полицији и БИА сазнало за то и прослеђивали су информације, то је и објављено.

"Поносан сам на чињеницу да годину и два месеца немамо мафијашко убиство у Србији. Последње такво убиство било је Бојана Митића у новембру 2020. То показује да је Србија једна од најбезбеднијих земаља", рекао је Вучић.

Казао је да је увек скептичан и да не жели да диже панику када добија такве податке, јер то није лако извести.

Седам имена у допису 

Указао је да такве приче обично износе политичари када немају шта да понуде.

Међутим, додаје, такве приче продају новине, секунде на телевизији и о томе је лакше говорити него о возу.

"То је борба за кликове", подвукао је Вучић.

Вучић је казао да је у допису полиције из земље ЕУ видео седам имена, конкретних, и да очигледно имају не само сазнања добијена телефонским путем.

"Ту су увезани људи са именом и презименом из више земаља. Надлежни органи предузимају све мере да се тако нешто спречи. Раде и имају све податке. Та земља ЕУ била је веома коректна и фер, разговарали су са нашима, који се труде и раде, расписали потернице и потраге за одређеним лицима", додао је Вучић.

Вучић је казао да је у дојави написано и одакле треба да стигне оружје, ко и где треба да га покупи.

"Све има име, није празна прича. Да ли је могуће да то не буде истина и не оствари се. Надам се да је могуће", нагласио је Вучић.

Помоћ државе за младе 1. фебруара

Вучић је казао да се за помоћ од 100 евра за младе од 16 до 29 година пријавило до сада њих 948.000, као и да ће та помоћ државе бити исплаћена 1. фебруара. Вучић је рекао да ће 10. фебруара и сви пензионери добити помоћ од по 20.000 динара.

Заслужили су и једни и други, додао је Вучић.

"Молићу да и у другој половини године, ако не изгубимо на изборимо 3. априла, још једном помогнемо младе у нашој земљи", рекао је Вучић.

Председник је истакао да ће та помоћ младима пуно значити, нарочито онима старости до 20 година, пошто ће неки од њих први пут добити толики новац.

Како је рекао, то ствара код младих људи додатну одговорност, јер су то они зарадили, односно нису им то дали родитељи, па ће тај новац више и да поштују.

Јавни дуг неће прећи 56 одсто БДП-а 

Председник је нагласио да стопа јавног дуга у Србији ове године неће прећи 56 одсто БДП-а, што је значајно ниже од 60 одсто колико предвиђају критеријуми Мастрихта.

Додао је ће Србија све то постићи иако је енергетска криза.

Вучић је рекао да цена нафте поново расте и то после само једног напада Хута на Емирате.

"Замислите да дође до било каквог инцидента на истоку Европе, између Русије и Украјине, а тензије су све веће. Шта год да се догоди, можете да замислите како би то изгледало са ценама нафте, гаса и свега другог", казао је Вучић.

Држава мора да обезбеди резерве

Држава мора да буде спремна да својим грађанима обезбеди све, а резерве су посебно важне у актуелној ситуацији у свету, оценио је Вучић.

 

Напомиње да у државним резервама тренутно има довољно меркантилне пшенице, кукуруза, а да треба још набавити белог ољуштеног пиринча, шећера, соли и рибљих конзерви.

"Дао сам налог да се не попуњавају само трупне резерве или ратне резерве", подвукао је Вучић.

Указао је да треба повећати резерве горива на 50 одсто, а тако и керозина.

"У оваквим светским приликама је то веома важно. Од овога што купујемо гаса - помало пумпамо у складишта. Али много трошимо. Важно је да се сада понашамо домаћински", објаснио је Вучић.

Казао је да оцу често каже да су прошла времена да не мора да држи кантицу масти, брашна и ракије испод степеница, додајући да је то домаћинска навика, али комплекс прошлих времена.

Рекао је да је држава успела да заустави раст цена основних намирница, а то је могуће само ако имате добре финансије.

"Немамо проблема с новцем. Имамо највише резерве злата у нашој историји. Морамо посебно енергентима да се обезбедимо. Мазута имамо довољно. А купили смо још 25.000 тона које стижу ускоро. Морамо и друге да набављамо. Ако се буде даље развијала ситуација ка тоталном сукобу, Бог зна шта ће све да недостаје", истакао је председник.

Србија војно значајно јача, МУП купује два "Камов" хеликоптера

Александар Вучић истакао је да је важно да се грађани уједине око идеје да имамо снажну војску и најавио набавку два руска ватрогасна хеликоптера "Камов".

Вучић је констатовао да, када имате јаку војску онда делује као одвраћајући фактор, те да када немате снажну армију онда се према вама могу понашати као да сте џак за ударање и могли би да нас уцењују као 1998. Подсетио је да су 1998. од Рамбујеа кренуле уцене када Србија није имала снажну војску.

Данас, каже, Србија војно значајно јача, улаже додатних пола милијарди евра, чиме улаже више од Бугарске, државе ЕУ.

"Наша војска мора да буде снажна и морамо да је обезбедимо. Неопходно је да људи буду уједињени око идеје да имамо снажну војску", истакао је Вучић.

Рекао је и да се за МУП купује опрема за противпожарно деловање.

Пренео је да се купују два руска ватрогасна хеликоптера "Камов", који имају далеко веће капацитете.

"Убедљиво су најбољи хеликоптери за гашење пожара. Имаћемо их не само за нас, већ и да помажемо свима у региону", навео је Вучић.

Вучић је истакао да се ради на томе да се у свим сферама ојачају све снаге.

Председник Вучић је рекао да разуме из којих разлога је Влада донела одлуку о "Рио Тинту" и са каквим се лицемерјем суочавају.

На питање да ли је стављена тачка на еколошке протесте, он каже да није и да они не могу да стану и да себи праве велику штету.

Само ове године биће уложено 310 милиона евра у екологију, а можда и више, рекао је председник.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара