Читај ми!

Вучић са војним врхом о стању у Војсци; Стефановић: Не тркамо се ни са ким и никоме нисмо претња

Србија није никоме претња, наоружава се у обиму који је потребан јединицама да одбране земљу, рекао је министар Небојша Стефановић после састанка председника Александра Вучића са војним врхом у Дому гарде.

У Дому гарде на Топчидеру одржан је састанак на којем су изнети резултати анализе стања оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2021. годину.

Реферисању су присуствовали председник Србије Александар Вучић, министар одбране Небојша Стефановић, начелник Генералштаба и генерал Милан Мојсиловић.

Министар Стефановић изјавио је, након састанка, да је прошла година прва после доста времена у којој имамо већи прилив официра, подофицира и професионалнних војника, као и војника на добровољном одслужењеу војног рока, од њиховог одласка.

"Набавили смо и велику количину оружја, опреме која је недостајала војсци", навео је Стефановић.

Захвалио је начелнику Генераштаба и свим члановима тог тела, као и запосленима у Министарству на томе што ВС, после много година, има способност озбиљног деловања у ноћним условима.

"Потпуно нови искорак је то што смо набавком противтенсковског система "корнет" повећали ефективни домет противоклопне борбе са шест на осам километара, тако да војска свакога дана достиже нове способности", рекао је ресорни министар.

Стефановић је рекао да Војска сваког дана достиже нове способности и најавио да ће ове године бити знатне набавке наоружања и опреме, али и нових станова за припаднике ВС.

Министар одбране је подестио да ће од овог месеца сви запослени у ВС и Министарству одбране добити повећање плата од осам одсто и додао да ће Министарство из сопствених средстава обезбедити додатно повећање плата од 10 одсто прирадницима Гарде који изводе веома сложене и обимне задатке.

Он је захвалио на подршци председнику Вучићу без чије помоћи не би било могуће опремање ВС значајним недостајућим средствима и опремом, али и свима у Генералштабу и Министарству који су својим ангажманом допринели напретку система одбране.

"Србија није никоме претња. Наоружава се у обиму који је потребан јединицама да одбране Србију. Не тркамо се ни са ким, него се наоружавамо само онолико колико је потребно да се одбрани земља. Да је раније улагано више, сада не бисмо морали толико да улажемо да бисмо надокнадили пропуштено", истакао је Стефановић, одговарајући на коментре о наоружавању српске војске.

Он је упитао зашто Хрватска, као чланица НАТО-а, даје милијарду евра за куповину савремених ловачких авиона "рафал" и против кога намерава да их употреби.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић рекао је да не искључује нове једностране акције косовских безбедносних снага на северу Kосова и Метохије, додавши да ће ВС реаговати на такве покушаје

Састанку, који је одржан у Дому Гарде у Топчидеру, присуствовали су министар унутрашњих послова Александар Вулин, председник Скупштине Србије Ивица Дачић, председници скупштинских одбора за одбрану и унутрашње послове Александар Марковић и за контролу служби безбедности Игор Бечић, те директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.  

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи