Читај ми!

Вучић и Ердоган у Анкари: Сарадња Србије и Турске одлична, важно очување мира и стабилности

Председник Србије Александар Вучић и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган оценили су у Анкари да односи две земље напредују и да се реализује много заједничких пројеката. Истакли су и неопходност очувања мира и стабилности на Западном Балкану.

Александар Вучић је рекао да је са Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о свим важним темама, сарадњи две земље у бројним међународним организацијама.

Разговарало се, додаје, и о свим регионалним питањима. У свакој од тих тема покушали су, каже, да нађу најмањи заједнички именилац. 

"Мир и стабилност немају цену, зато је важно да је сачувамо, да се понашам одговорно и озбиљно, да разумемо околности и да гурамо наше земље напред, а не у прошлост. Прошлост је важно да знамо, да из ње извлачимо поуке, проучавамо, али да својим рукама градимо другачију и бољу будућност", истакао је председник Србије.

Додао је да је за Србију веома важно што расте економска сарадња са Турском и да је дугорочни циљ да трговинска размена достигне пет милијарди долара.

Подсетио је да у Србији послује 110 турских компанија, које су, каже, добродошле и посебно важне јер се не налазе само у великим градовима, већ и у малим местима попут Лебана, Малог Зворника, Крупња.

Такође, напоменуо је, важно је што се са Турском ради на повезивању целог региона, инфраструктурно, али и енергетски.

"Повезани смо и гасоводом преко Бугарске, имаћемо током вечери још неке идеје како да побољшамо нашу умреженост и могућност прикључења на друге енергетске изворе", рекао је Вучић додајући да сарадња Србије и Турске расте у свим областима.

Председник је говорио и о повезивању у области туризма, и у том контексту је подсетио да је "Анадолу џет" покренуо линију из Београда ка Анкари.

"Верујем да ћемо туристички повезати људе, да ћемо људе из Србије заинтересовати да посете овај дивни град, не само Истанбул, који је један од најлепших на свету, али је Анкара један од најмодернијих градова. Да што више наших људи имамо на предивној турској обали. Позивам Турке да посете и Ниш и Београд, Нови Пазар, али и Копаоник и Нови Сад и друга места у нашој прелепој Србији", рекао је Вучић. 

Навео је да очекује да Ердоган у наредним месецима посети Београд, било у виду билатералне посете, било на неком трилатералном састанку.

Ердоган: Заједнички деловати да се превазиђе криза у БиХ 

Председник Турске истакао је да су односи две земље на "савршеном, одличном нивоу".

"Током разговора детаљно смо разговарали о достигнутом нивоу наше сарадње, разговарали смо о корацима у наредном периоду, разменили мишљења о регионалним и међународним питањима, посебно на Балкану", каже Реџеп Тајип Ердоган.

Наглашава да је прошла година била изузетна за односе Србије и Турске, подсећајући да је Турска 1. септембра отворила генерални конзулат у Новом Пазару.

Нада се да ће ове године бити отворен и конзулат у Нишу, додајући да је Србија током претходне године повећала број конзулата у Турској на пет.

Према његовим речима, на састанку је снажно и одлучно потврђен значај који се придаје миру и стабилности на Балкану.

"Разговарали смо о кризи у БиХ. Подршка Србије територијалном интегритету и суверенитету БиХ је важна за мир и стабилност целе наше регије. Очигледно је да је потребно заједнички деловати са међународном зејадницом да се превазиђе криза у тој земљи. Императив је да се све стране суздрже од корака који би допринели угрожавању суверенитета и територијалног интегритета БиХ и да се понашају одговорно. Турска ће предузети све да се смање напетости на Балкану", додао је Ердоган.

И председник Турске је такође рекао да обим трговине две земље наставља да обара рекорде и да је циљ да буде пет милијарди.

"Разговарали смо о заједничким корацима које ћемо предузети у том правцу. Разменили смо идеје о заједничким пројектима за наредни период", истакао је председник Турске и напоменуо да је веома задовољан доприносом турских компанија у развоју Србије.

Истакао је да ће турска држава наставити да пружа подршку српским инвеститорима у тој земљи.

Додао је да је Агенција ТИКА реализовала 323 пројекта и активности. У порасту је, каже, и број путовања и туриста.

Вучић: Стабилност, мир и поштовање Дејтонског споразума од суштинског значаја 

Председник Вучић је, одговарајући на питање новинара о ситуацији у БиХ, рекао да је са Ердоганом разговарао о свим односима и поручио да су стабилност, мир, разговори и поштовање Дејтонског споразума од суштинског значаја и да му се чини да се добро разумеју по том питању.

"Рекао сам председнику Ердогану да Република Србија поштује интегритет Босне и Херцеговине, као што увек истичемо да је важно поштовање интегритета Републике Српске у оквиру, наглашавам, у оквиру БиХ и то је наша политика. Од ње нећемо одступити. Она је у складу са Дејтонским мировним споразумом и то је једина политика која може да нам гарантује очување мира", нагласио је Вучић.

Додао је да Србија са Турском проналази заједнички језик и да ће се трудити да га увек пронађе у будућности.

"Заједнички ћемо, иако је то много тешко радити, јер шта год да каже председник Ердоган, део српских медија ће подозриво то да дочека. Шта год да кажем ја, део бошњачких медија ће то, не подозриво, већ много више и много горе од тога да дочека. Таква је атмосфера створена, неповерења и зато морамо заједнички да радимо на враћању тог поверења, на враћању вере и верујем да заједничким радом то можемо да урадимо", истакао је председник Вучић.

Ердоган: Улажемо велике напоре за уклањање свих проблема у региону 

Председник Турске је навео да се исто поставља по том питању и да су, без обзира на неке детаље Дејтонског споразума који се могу или не могу прихватити, тројни систем који постоји у БиХ и територијални интегритет БиХ од велике важности.

"Ми за уклањање свих проблема у овој регији, посебно са господином Вучићем, улажемо велике напоре и наставићемо да улажемо напоре за решавање тих проблема. У наредном периоду имамо изборе у Србији. Након избора у Србији ми желимо да одржимо заједнички састанак са тројним Председништвом БиХ да би се успоставио територијални интегритет и целовитост БиХ, да учинимо потребне кораке", казао је Ердоган.

Напоменуо је да у разговорима око ауто-пута постоје различите нијансе и погледи, као и да се, уколико се ти различити погледи оставе по страни, могу пронаћи идеални ставови.

"Ми то желимо заједно да помогнемо, за постизање тог компромиса и договора. И за Бошњаке, и за Хрвате и за Србе у БиХ да се састанемо са лидерима три стране и да након избора одржимо тај заједнички састанак. Можда ће овај састанак бити у Београду, можда у Истанбулу. Желимо да што пре постигнемо сагласност о том питању", казао је Ердоган.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво