Читај ми!

Брнабић: У овом тренутку за мене је пројекат "Јадар" готов

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је у овом тренутку за њу пројекат "Јадар" готов. Са ким треба да разговарам, ја ћу разговарати, немам заиста нити један једини проблем, поручила је Брнабићева на конференцији за новинаре, организованој поводом почетка пројекта "ЕУ за Зелену агенду у Србији".

Ана Брнабић је нагласила да је увек "транспарентно комуницирала" са компанијом "Рио Тинто".

"Када су завршили претходну студију о изводљивости 2020. године била сам у Лозници, држала конференцију, нисам добила ниједно питање о заштити животне средине, никакав негативан коментар о Рио Тинту. Сада чујем и ми ћемо то усвојити", рекла је Брнабићева, уз опаску "видећемо како ће ићи даље".

"Нити сам 'Рио Тинто' доводила у Србију, нити сам им давала истражна права, мењала законе о рударству 2006. како би они добили ексклузивна права на експлоатацију, нити сам давала дозволе за бушотине великог пречника", поручила је премијерка и истакла да је њена Влада наследила и тај пројекат и закон.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић оценила је да је "велика штета" што Србија не размисли да се уради бар Студија процене утицаја на животну средину.

"Данас је модерно бити против приче о литијуму. Ово није прича о 'Рио Тинту', ово је прича о експлоатацији литијума, јер мислим да као Влада треба да знамо какав је тај утицај. Али, како год било, ми смо Влада, грађани су рекли шта су рекли и тако ћемо поступити", закључила је Зорана Михајловић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре истакао је како ЕУ и даље сматра да би пројекат "Јадар" могао да буде прилика за друштвено-економски развој, али под условом да се спроводи уз највише стандарде заштите животне средине.

Зелена агенда прилика за бржи привредни развој

Један од кључних циљева Владе је да се значајно унапреди квалитет живота грађана кроз побољшање квалитета ваздуха, воде и земљишта, изјавила је премијерка Ана Брнабић, а министарка Зорана Михајловић оценила да би то могао да буде "нови ресор Владе Србије".

Брнабићева је поручила да Влада коју предводи има два приоритета - владавину права и Зелену агенду, односно заштиту и унапређење животне средине, а да је ЕУ кључни партнер за спровођење оба.

Осврћући се на почетак осам милиона евра вредног пројекта "ЕУ за Зелену агенду у Србији", премијерка је истакла да се нада и очекује да ће "и други партнери приступе пројекту и додатно га финансирају".

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је Зелена агенда прилика за бржи привредни развој и нове инвестиције уз заштиту животне средине, а не претња енергетској стабилности или запосленима у јавним предузећима у енергетском сектору.

"Важно је да држава игра активну улогу у тим променама, јер треба да предводимо те промене, а не да чекамо са стране. Можда у некој од наредних Влада буде и министарство за зелену трансформацију и енергетску ефикасност -то је неко време које је испред нас", рекла је Михајловић.

Амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре подсетио је да је у децембру 2021. отворен преговарачки кластер 4, у оквиру кога је и питање Зелене агенде.

"Помоћи ћемо Србији да унапреди стратегије и политике, предузме конкретне акције и повећа инвестиције за зелену трансформацију, посебно у областима декарбонизације, смањења загађености ваздуха, воде и земљишта, циркуларне економије, пољопривреде и производње хране, као и заштите биодиверзитета", нагласио је Жиофре.

"Србија не жели да буде на маргинама промена" 

Министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да спровођење овог пројекта говори о томе да Србија не жели да буде на маргинама промена, већ да жели да уђемо у њихову "матицу".

"Желимо да пратимо циљеве ЕУ у Зеленој агенди, али имајући у виду да су то скупи и захтевни процеси, па смо у томе и опрезни и промишљени", рекла је Јоксимовић.

Стална представница УНДП Франсин Пикап најавила је да ће, у оквиру овог пројекта, подржати најмање 23 зелене инвестиције које су "најиновативније и имају највеће очекиване ефекте".

"Да бисмо покренули зелену транзицију у Србији, сви морамо да се укључимо, не само националне и локалне власти, већ и јавна и приватна предузећа, банке, невладине организације, научно-истраживачке институције и грађани и грађанке", нагласила је Пикап.

Конференцији су присуствовали и амбасадорка Шведске у Србији Аника Бен Давид и шеф регионалног представништва ЕИБ Алесандро Брагонци.
Пројекат "ЕУ за Зелену агенду у Србији", уз подршку Европске уније, спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), у партнерству са Шведском агенцијом за међународни развој и сарадњу (СИДА) и Европском инвестиционом банком (ЕИБ).

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво